Гола съвест

Naked Conscience

България | 1971г | 51 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 29.09.1971
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: СБФД’71 – Наградата на кинокритиката; ФБФ Варна’71 – Наградата на кинокритиката, наградата за мъжка роля на Константин Коцев, наградата за сценарий, наградата на ЦК на ДКМС.

По едноименния разказ (1967 г.) на Николай Хайтов, включен в сборника "Диви разкази".

1932 г. Гроздан Панайотов (Константин Коцев) е горски стражар в землището на затънтеното село Добралък и член на управляващата Демократическа партия. Обезпокоен, че гората се изсича незаконно, той се оплаква на кмета (Желчо Мандаджиев). Далаверите с дървен материал обача са на самия кмет и други местни големци - за да не се разприказва, те му предлагат голяма сума пари. Но Гроздан има принципи и решава да ги издаде, въпреки че е сериозно заплашен. Следват неприятни перипетии, опит за подкуп от дървената "мафия", заплаха от затвор - все добре познати и до днес практики.

Ще успее ли да се пребори с корупцията малкият честен човек или ще се пречупи? Кметът го уволнява; Гроздан изпраща телеграма до министъра и иска анкета.

Скоро в Добралък пристига полицейски инспектор, за да провери сигнала... На финала Гроздан символично погребва "чистата си съвест" в ковчег, в който се мъдри календар от 1932 с ликовете на лидерите на Демократическия сговор.

Кастинг

Режисьор: Милен Николов
В ролите: Хиндо Касимов, Наум Шопов, Иван Кондов, Георги Черкелов, Ицхак Финци, Желчо Мандаджиев, Евстати Стратев, Катя Паскалева, Георги Георгиев-Гочето, Константин Коцев, Домна Ганева, Александър Притуп, Найчо Петров
Сценарист: Николай Хайтов
Музика: Борис Карадимчев
По книгата на: Николай Хайтов
Оператор: Крум Крумов
Copyright © 2024 Dir.bg.