Маймуни през зимата

Monkeys in Winter

България, Германия | 2006г | 111 минути | Драма | Официален сайт
- 9.5/10

За филма

В разпространение от: 09.07.2006
Премиера в България: 09.02.2007
Производител: Proventus Film House, Tatfilm
Разпространител: Ван Крис
Награди и номинации: Номинация за голямата награда на филмовия фестивал в Котбус 2006 г.
Награда "East of West" от фестивала в Карлови Вари 2006 г.
Номинация от фестивала във Варшава 2006 г.
Голямата награда “Златна роза“, Варна 2006 г.
Награда от община Бургас на София Филм Фест 2007 г.


По цикъла от разкази "Седем гневни жени" (1999 г.) на българската писателка и поетеса Мария Станкова.

Филмът е за копнежа към щастие, за огромното желание да го постигнем и за цената, която плащаме, за да го задържим. Една в друга се оглеждат историите на три млади жени, разделени от своя социален статус, бит и епоха (разделени са през 20 години във времето: през 1961, 1981 и 2001 г.).

Началото на 1960-те години. Дона (Бонка Илиева-Бони) е бедна циганка, потънала в приказен романтичен свят, в който иска да включи и мъжете, които среща, независимо от това колко те са далече от тази романтика. В реалния живот, обаче, връзките й оставят само спомени и извънбрачни деца. Тя ще трябва да избере между сигурността на децата си и мъжа, който най-сетне я е приел...

Началото на 1980-те. Лукреция (Диана Добрева) е болезнено амбициозна, отлична студентка по право, бореща се за своя житейски успех. Оказва се, обаче, че ще трябва да се бори и за любовта си. Той е французин и може да й даде щастие, каквото тя не е и сънувала. Когато цинично пресметната бременност от друг мъж заплашва да заличи мечтите й, Лукреция взима потресаващо решение.

2001 г. Тана (Ангелина Славова) има всичко - щастлив брак, красив дом, стабилност. За нея, обаче, истинското щастие е в това да има дете - единственото нещо, което влюбеният й съпруг Лазар не може да й даде. Тана решава да намери сама изход от ситуацията и с това предопределя съдбата на любовта им... Дона, Лукреция и Тана звучат като три куплета на един сонет - всяка със своя живот, всяка със своите амбиции, и трите извън ограниченията на своето време.

Българската зима свързва техните истории, разделени от десетилетия, замръзнали в своите най-силни житейски моменти. Като три замръзнали въздишки.

Кастинг

Режисьор: Милена Андонова
В ролите: Бонка Илиева - Бони, Диана Добрева, Валентин Танев, Адриана Андреева, Ангелина Славова, Сава Лолов, Филип Трифонов, Стефан Мавродиев, Асен Блатечки, Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев
Сценарист: Милена Андонова
Продуцент: Невена Андонова
Музика: Константин Цеков
По книгата на: Мария Станкова
Оператор: Рали Ралчев
Copyright © 2024 Dir.bg.