Деца играят вън

Children Play Out

България | 1973г | 96 минути | Детски , Комедия , Семеен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 28.12.1973
Премиера в България: 28.12.1973
Производител: Българска телевизия, Студия за игрални филми
Разпространител: Българска телевизия

(телевизионен филм)
По едноименната повест (1969 г.) на Георги Дюлгеров.

Филмът се състои от три новели: "Мама, татко и аз", "Училището" и "Лили". Показани са децата на съвремието от най-ранна възраст до юношеството, а светът на възрастните е разкрит през погледа и оценката на детето. Дали възрастните винаги са прави в отношението си към децата? Три деца с името Юли в три истории през периоди на растежа - в семейството, в училището и пред любовта.

5-годишният Юлиан (Димитър Ганев) вижда, че родителите му (Грета Ганчева и Иван Андонов) се карат. Той не може да си обясни защо баща му напуска дома, след като пижамата и леглото му са там. Родителите пращат Юлиан при дядо (Петър Слабаков) на село. Там детето се забавлява много - има животни: прасе, петел, пуйка, играе си по цял ден. Дядото умира. Когато Юли се връща вкъщи, е объркан. Майка му неочаквано се прибира и го прегръща, плачейки.

В "Училище" трима съученици и добри приятели - Юлиан (Николай Данаилов), Румен и Христо - искат да си играят на топчета, но къде да ги намерят? В строежа наблизо има много такива и те си отчупват от някаква мозайка. Родителите на Юли (Людмила Чешмеджиева и Светослав Пеев) го наказват за "кражбата", другите деца също са наказани, наказва ги и училището...

"Лили": лятна ваканция, на брега на морето 16-годишният Юлиан (Огнян Атанасов) си играе със своята връстничка Лили. Намира раковина и я дава на момичето. На другата сутрин семейството на Лили си тръгва, което е без значение за неговите родители (Невена Коканова и Светозар Неделчев). Юли е тъжен - намерил е раковината забравена на един стол. За първи път е тъжен по един странен начин, досега не е изпитвал такова чувство. Искреното му чувство е срещало неразбиране, а от красотата на момента като спомен остава само една мидена черупка. Лятната ваканция е свършила.

Кастинг

Режисьор: Иванка Гръбчева
В ролите: Димитър Ганев, Николай Данаилов, Огнян Атанасов, Грета Ганчева, Иван Андонов, Людмила Чешмеджиева, Светослав Пеев, Невена Коканова, Светозар Неделчев, Петър Слабаков, Стойчо Мазгалов, Росица Данаилова, Георги Русев, Нели Топалова, Игор Марковски
Сценарист: Георги Данаилов
Продуцент: Иван Кордов
Музика: Борис Карадимчев
По книгата на: Георги Данаилов
Оператор: Георги Георгиев
Copyright © 2024 Dir.bg.