Любимец 13

Favourite #13

България | 1958г | 89 минути | Комедия | Официален сайт
- 4/10

За филма

В разпространение от: 15.12.1958
Премиера в България: 15.12.1958
Производител: Българска кинематография
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)

По идея на популярния през 50-те години спортен коментатор Любен Попов.

Радослав и Радосвет са братя близнаци. Радослав е отговорен и сериозен младеж, отличен футболист, на който отбора възлага големи надежди. На плажа във Варна се запознава с Елена - красиво момиче от София, в което се влюбва. Радосвет е противоположност на брат си - безотговорен комарджия, търсен от органите на милицията.

Той решава да се възползва от приликата с брат си и да заеме мястото му в отбора. Представя се за футболиста Радослав Гълъбов и приема предложението за голяма заплата и апартамент в София. Радослав също пристига в София да търси Елена. Тя случайно среща Радосвет, но без да подозира разликата, обидена от нахалното му поведение, му удря шамар. След инцидента Радослав й изяснява недоразумението и двамата отиват на мача, в който Радосвет играе с номер 13.

След комични положения, предизвикани от мнимия футболист, отборът губи. Всички разбират за подмяната. Радослав получава предложение да остане в София. Той отказва и заедно с Елена заминават...

"В замисъла на сценаристите очевидно стои желанието да осмеят футболната запалянковщина и бюрократичната ограниченост на хора като началника Строгов и повечето служители от финансовия отдел на предприятието "Витоша"; да отрекат порочната практика за привличане по непочтени пътища на проявени "звезди" от малки провинциални футболни отбори към отбори от столицата и по-големите градове; да порицаят хулиганството на младежи като Радосвет Гълъбов. Избраният прицел и естетическата присъда, са подсказали и отсенките на смеха - лекия комедиен смях, който в общия си тон ще бъде по- близо до дружеската шега, отколкото до иронията и сарказма…"
Рашо Шоселов

Снимките на филма са осъществени във Варна и София, като футболните сцени са от стадион „Васил Левски“. В заснемането им участват играчи от софийските футболни отбори „Спартак“ и „Родни криле“ с консултант Георги Пачаджиев.

Кастинг

Режисьор: Владимир Янчев
В ролите: Наджеда Вакавчиева, Коста Цонев, Мария Русалиева, Стоянка Мутафова, Любомир Бобчевски, Елена Хранова, Георги Раданов, Енчо Багаров, Гинка Станчева, Апостол Карамитев, Георги Парцалев, Лео Конфорти, Пенчо Петров, Георги Калоянчев, Петко Карлуковски, Магда Колчакова
Сценаристи: Владимир Янчев, Любен Попов
Музика: Петър Ступел
Оператор: Георги Георгиев
Copyright © 2024 Dir.bg.