Бедната улица

Poor Man´s Street

България | 1960г | 93 минути | Драма , Исторически , Романтичен | Официален сайт
- 9.5/10

За филма

В разпространение от: 05.09.1960
Премиера в България: 05.09.1960
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)

Животът на столичните покрайнини с типичните им обитатели е изобразен със стремеж за историческа достоверност. "Подвигът на тези хора е незабележимо преплетен с тяхното всекидневие" - пише Тончо Жечев.

Студентите Йошката и Петър (Валентин Русецки и Коста Цонев) обитават стая на бедната улица. На чаша вино Йошката обича да говори за истинската красота и сценичния живот. Той не знае, че Васка (Лили Енева) от местната кръчма е влюбена в него. Петър пък е член на антифашистка бойна група; той е любовта на гимназистката Катя (Николина Генова).

Петър извършва саботаж и се прибира ранен. Йошката успява да заблуди германците, нахълтали у дома им, че цяла вечер са пили и играли карти.

Таен агент обаче забелязва, че ги посещава лекар. Полицията пристига, за да арестува Петър, но Йошката оказва съпротива и агентът го застрелва. Петър минава в нелегалност.

В деня на свободата всички празнуват, а Петър се събира с Катя. И Васка е там - с бебе на ръце, плод на любовта й с Йошката...

Кастинг

Режисьор: Христо Писков
В ролите: Надежда Вакъвчиева, Наум Шопов, Иван Братанов, Григор Вачков, Коста Цонев, Валентин Русецки, Николина Генова, Лили Енева
Сценарист: Петър Донев
Музика: Димитър Генков, Георги Генков
Оператори: Георги Алурков, Тодор Стоянов
Copyright © 2024 Dir.bg.