Смърт няма

България | 1963г | 63 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 21.10.1963
Премиера в България: 21.10.1963
Производител: Студия за игрални филми, Първи творчески колектив
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)
По едноименния роман на Тодор Монов.

Разказ за обикновени работници. Признание без почести, но завинаги... Пристигането на нов бригадир на язовирна стена променя отношенията в колектива до инцидент с фатална развръзка.

На строежа на язовирна стена пристига нов бригадир - Васил Караджов (Петър Слабаков). Бригадата, която трябва да ръководи, го посреща враждебно. Старият бригадир Пешо (Григор Вачков) открито заявява, че хората не са съгласни с максимализма в работата. Конфликтите се задълбочават. Най-старият от работниците - Златан (Джоко Росич) саботира работата в забоя.

Далеч от съпругата си, Караджов се чувства самотен и свободното си време прекарва в лафката на строежа. Така се запознава с Лиляна (Меди Димитрова). Между двамата пламва любов.
Мълвата за неразбирателството в бригадата достига до ръководителя на обекта Младенов (Коста Цонев). На общо събрание той възлага на Караджов задача: в съкратен срок бригадата да укрепи пукнатините, появили се в основата на язовирната стена.

На строежа пристига съпругата на Васил - Христина (Катя Чукова). Тя му съобщава тъжната новина, че никога няма да може да роди дете. Караджов е съкрушен. Въпреки това той не я изоставя, а прекъсва връзката си с Лиляна. Отношението на работниците към него се променя. Младите все по-често го търсят за съвет, а Златан му разказва за живота си.

След проливен дъж в забоя става срутване. Работниците са затрупани и изпадат в паника. Караджов успява не само да им вдъхне кураж, но и спасява трима от тях. Последен остава Златан. Краката му са притиснати от паднала греда. Караджов успява да спаси и него, но сам загива под рухналия таван. Строителите не могат да повярват, че бригадирът е мъртъв и твърдят, че продължават да чуват стъпките му.

Кастинг

Режисьори: Ирина Акташева, Христо Писков
В ролите: Петър Слабаков, Григор Вачков, Джоко Росич, Меди Димитрова, Коста Цонев, Катя Чукова, Георги Черкелов, Иван Кондов
Сценаристи: Тодор Манов, Христо Сантов
Музика: Васил Казанджиев
По книгата на: Тодор Манов
Оператор: Тодор Стоянов
Copyright © 2024 Dir.bg.