Петимата от Моби Дик

The Five From Moby-Dick

България | 1970г | 96 минути | Драма , Приключенски | Официален сайт
- 8.4/10

За филма

В разпространение от: 06.03.1970
Премиера в България: 06.03.1970
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

В една лятна утрин платноходката "Моби Дик" поема курс към малък остров в Черно море, близо до брега. На борда й са две момичета, две момчета и десетгодишният Васко (Ивайло Джамбазов). Островът оживява от веселите им викове. Екзотичната му тайнственост е нарушена от появата на "морския вълк" Педро (Георги Парцалев) - бракониер на кактуси.

Неочаквано в подводна пещера момчетата откриват диверсанти, които преди това са потопили лодката им. Случват се необикновени неща. Започват истински битки и сражения около порутения параклис. Педро стига до брега и довежда моряците от граничната охрана. Всичко завършва щастливо. Но дали това, което се случва на този остров, е действително?

"Ако поискаме да характеризираме жанрово този филм, ще се затрудним. В него ръка за ръка вървят приключението и неговото пародиране, реалното младежко светоусещане и полетът на фантазията, комедията, драмата, разговорът между поколенията…Цветове, море, пустинен остров - и това е налице, за да добием предварително усещане за един приятно замислен филм. Приятно замислен, наистина. И необходим. Навлизането в света на седемнайсетгодишните, интересно за самите тях и пълно с изненади за възрастните, винаги е добре дошло в киното. Непретенциозно и неподправено, на границата между действителното и фантастичното, авторите разказват една колкото вярна, толкова и измислена история за три момчета и две момичета, които залавят група бандити на един остров."
Иван Стоянович

Кастинг

Режисьори: Гриша Островски, Тодор Стоянов
В ролите: Ириней Константинов, Мариус Донкин, Георги Парцалев, Сашка Братанова, Татяна Лолова, Мая Драгоманска, Ивайло Джамбазов, Нейчо Попов, Климент Денчев, Светослав Пеев
Сценарист: Борис Априлов
Продуцент: Мария Гамова
Музика: Петър Ступел
Оператор: Виктор Чичов
Copyright © 2024 Dir.bg.