Вълчият тотем

Wolf Totem

Франция, Китай | 2015г | 121 минути | Драма , Приключенски | Официален сайт
- 6.9/10

За филма

В разпространение от: 19.02.2015
Премиера в България: 01.01.2016
Производител: Reperage, China Films Co., Mars Films, Wild Bunch
Разпространител: Bulgaria Film Vision
Награди и номинации: Две награди "Тян тян" и една номинация от Пекинския филмов фестивал 2015 г.

a.k.a. "Le Dernier loup", "Le Totem du loup":

По бестселъра "Последният вълк" (2004 г.) на китайския писател Лю Джа Мин (написан под псевдонима Джан Рон). Френското заглавие на романа е от 2008 г.; през август 2015 г. електронният вариант е преименуван на "Le Totem du loup".

Френско-китайската филмова адаптация е на Жан-Жак Ано. В сюжета й, през 1967 г. Културната революция в Китай е в разгара си. Студентът Чън Джън (в ролята - Фен Шао Фен) от Пекин е изпратен във вътрешна Монголия сред номадстващите пастири, за да ги образова - да ги науча да четат и пишат на китайски език. Но самият Чън има много да учи - за съществуването в тази безкрайна, груба и удивително красива пустиня, в която хора и животни се борят за мястото си под слънцето, за идеята за общност, свобода и отговорност, както и за най-страховитото и почитано съществото на степите - вълка.

Изкушен от сложната и почти мистична връзка между тези свещени същества и пастирите, както и очарован от лукавството, силата и свирепата красота на вълците, той успява да залови едно зверче и опитва да го опитоми. Задълбочаващата се връзка между човек и животно, както и древният начин на живот на племето, омайват Чън. Вместо той да обучава местните, научава повече от тях!

Но регионът е застрашен, когато Партията решава да премахне всички вълци от региона на всяка цена. Застрашен е и традиционният начин на живот на племето. Чън тайно спасява малкото вълче...

Фестивални премиери в България: 25.08.2015 г. (под заглавие "Последният вълк"), фестивал "Любовта е лудост" - Варна; Киномания: 14 - 29.11.2015 г. ("Вълчият тотем").

Кастинг

Режисьор: Жан-Жак Ано
В ролите: Фен Шао Фен, Шон Ду, Анкхням Рагчаа, Зю Шен Ин, Басен Чжа Бу
Сценаристи: Жан-Жак Ано, Джон Коли, Ален Годар, Уей Лу
Продуценти: Чао Ин, Гзавие Кастано, Уилям Конг
Музика: Джеймс Хорнър
По книгата на: Джан Рон
Оператор: Жан-Мари Дрьожу
Copyright © 2024 Dir.bg.