Пълнометражният дебют на Ралица Петрова „Безбог” с награда от Сараево

25.08.2015 г.
Пълнометражният дебют на Ралица Петрова „Безбог” с награда от СараевоЖурито на специалната секция „Проекти в развитие / Work in Progress” на филмовия фестивал в Сараево присъди наградата „Restart” на дебютния филм „Безбог” на младата българска режисьорка Ралица Петрова, копродуциран от Росица Вълканова – „Клас Филм” и „Alactraz Films” – Лоранс Клер и Оливие Тери Лапине.

Пред журито бе представена част от филма, който е в работна фаза, а наградата е в размер на 20 000 евро в постпродукционни услуги, осигурени от филмовата лаборатория „Restart” в Любляна, Словения.

Сценарист и режисьор на проекта е Ралица Петрова. Тя завършва визуално изкуство в Лондонския университет  за изкуства, след което специализира филмова режисура в британската Национална школа за кино и телевизия. Носителка е на наградата Prix UIP, за най-добър европейски късометражен филм на Берлинале и е номинирана за Европейските филмови награди.

Дипломният й филм „По божията воля” e в официална селекция на фестивала в Кан и разпространяван на DVD от Британския филмов институт, галерията Тейт и Центъра за съвременно изкуство в Лондон.

Със сценария на „Безбог”, Ралица участва в програмите Creative England’s Elevator Programme 2013, CineLink, Le Groupe Ouest 2013 и TorinoFilmLab’s FrameWork 2013, където печели една от големите награди за производство. Филмът е подкрепен от Националния филмов център и от Eurimages.

Безбог” е история за падението на един обикновен човек, принуден да действа против съвестта си. – споделя Ралица Петрова. - Двадесет и пет години по-късно, последиците на комунизма продължават да взимат своите жертви, в една реалност, в която унижението и гаврата са оправдани средства на стремежа към власт. Чрез моралните дилеми на едно поколение израснало без вяра в доброто, искам да изследвам крехката връзка между бруталност и съпричастие...”

“Един свят без любов, без грижа, без прошка, без Бог. Свят, в който една безчувствена медицинска сестра обгрижва възрастни с деменция, докато пласира личните им карти на черния пазар. По нейна вина единственият пациент, към когото изпитва нещо, влиза в затвора. Тогава за първи път тя се решава да стори каквото е редно, но се оказва че добрите й намерения я водят към саможертва”.
Copyright © 2020 Dir.bg.