в САЩ..."/> Кино

Режисьорът Роман Полански може да бъде екстрадиран в САЩ

31.08.2015 г.
Режисьорът Роман Полански може да бъде екстрадиран в САЩПолски съд обяви дата за делото за екстрадация на Роман Полански ("Писател в сянка") в САЩ. 82-годишният френско-полски режисьор трябва да се яви в съда на 22 септември, след като поисканите от юристите документи още през май миналата година, най-накрая пристигнаха от САЩ. През октомври 2014 г. Полански избегна искането за арест с цел последваща екстрадиция.

Американските власти искат Полански да бъде екстрадиран заради присъдата му за секс с малолетна от 1977 г. Тогава режисьорът признава, че е правил секс с 13-годишно момиче по време на фотосесия в Лос Анджелис, на която е било изпито много шампанско и са били взимани наркотици.

След признаването си за виновен, Полански излежава 42 от наложените му 90 дни затвор, но бяга от САЩ след като подробности от сделката, която е сключил със съда, излизат в пресата и от притеснения, че присъдата му ще бъде заменена с по-тежка.

Ако полският съд се съгласи да екстрадира режисьора, последната дума ще има министерството на правосъдието на европейската страна.
Copyright © 2024 Dir.bg.