Полански: полският съд отхвърли искането за екстрадиция

30.10.2015 г.
Полански: полският съд отхвърли искането за екстрадицияВчера полски съд отхвърли американското искане за екстрадиция на Роман Полански по обвинения, че през 70-те години на миналия век е имал сексуална връзка с 13-годишна девойка.

Адвокатът на Полански - Ян Олшевски - каза на съдията, че режисьорът по емоционални причини няма да се яви лично в съдебна зала.

Носителят и 4 пъти номиниран за Оскар режисьор получи през 1977 г. пет обвинения, излежа 42 дни в ареста и успя да избяга от САЩ, преди да получи задочно присъда през 1978 г. Оттогава американските власти го третират като беглец от правосъдието.

Полански има двойно гражданство - в Полша (където е израснал) и във Франция (където е роден). Френските закони забраняват екстрадирането на техни граждани, а полските - не, но е необходимо решение на съда.

Властите в Швейцария също отхвърлиха искането за екстрадиране на Полански през 2010 г., макар той да изкара под домашен арест 9 месеца. Тогава той бе отишъл в Цюрих за филмов фестивал, където да получи награда за цялостно творчество.

Вчерашното решение на полския съд допуска обжалване в 7-дневен срок.
Copyright © 2024 Dir.bg.