Бенедикт Къмбърбач: "Fuck the politicians"

31.10.2015 г.
Бенедикт Къмбърбач: Героят от 217-минутната продукция "Хамлет" (2015), когото българските зрители ще могат да видят на 20 ноември, препоръча на лондонската публика да "fuck the politicians", критикувайки министрите за начина, по който се справят с миграционната криза. Това съобщава вестник Гардиън.

Бенедикт Къмбърбач произнесе реч след изпълнението си в шекспировата трагедия за датския принц, като в словото си изрази растящата си неудовлетвореност от развитието на ситуацията с бежанците.

Звездата от телевизионния "Шерлок" дава поредица от среднощни речи след падането на завесата в театър "Барбикан" с 1 156 места, в които призовава за дарения в полза на сирийските бежанци в кампания под мотото "#helpiscoming". До този момент приносът на театралната му аудитория възлиза на 150 000 паунда.

Къмбърбач е особено критичен спрямо решениято на британското правителство да приеме само 20 000 бежанци общо за 5 години. По време на речите си, актьорът цитира поемата "Дом" на родената в Кения млада сомалийско-английска поетеса Уорсан Шайър (Warsan Shire). В произведението се съдържа поетичният ред "Никой не вкарва деца в лодка, освен ако водата е по-сигурна от земята". Къмбърбач разказва на посетителите на театъра за свой приятел - доброволец на гръцкия остров Лесбос, където пристигат по 5 000 души на ден: "Навсякъде до хоризонта няма нищо освен лодки, а на брега няма нищо освен спасителни жилетки. Като граждани на света, ние казваме: Виждаме ви и поне някаква помощ пристига!".

Някои от зрителите са споделили, че циничната фраза е дошла от нищото и че не са очаквали това, когато са отивали на срещата си с лондонския бард, но че все пак е получил откъслечни аплодисменти.

Преди време актьорът поиска среща с министъра на вътрешните работи, за да обсъдят мигрантската криза. "Правителството не прави достатъчно", бе заявил Къмбърбач на премиерата на "Черна служба" на 11 октомври, по време на Лондонския филмов фестивал. "Бих искал да седна с Териса Мей (министъра - бел.ред.) и да разбера как работи нейният икономически и политически модел".

"Има огромна криза, но не се прави достатъчно. Да, трябват ни дългосрочни решения; да, трябва да изведем хората от лагерите, за да не предприемат рисковани пътувания; и да, добре би било да имаме конкретно решение, когато те пристигнат тук. Но как може да се каже "20 000 за 5 години", като пристигат по 5 000 на ден? Всички ние трябва да осъзнаем това!"



Copyright © 2024 Dir.bg.