Алисия Викандер преговаря за "Момичето в паяжината"

08.11.2015 г.
Алисия Викандер преговаря за Шведската актриса Алисия Викандер води преговори да влезе в криминалната драма "Момичето в паяжината" ("The Girl in the Spider's Web"), който е обявен като продължение на "Мъжете, които мразеха жените" от 2011 г. на Дейвид Финчър, направен по едноименната книга на шведския журналист Стиг Ларшон и известен и под заглавието "The Girl with the Dragon Tattoo".

Става въпрос за главната роля - на хакерката Лисбет Саландер, която бе изиграна от американката Руни Мара, номинирана за това си превъплъщение за Оскар. Когато преди няколко месеца тя бе попитана дали отново би поела ролята в продължение на лентата, тя изрази съжаление, че филмовият проект може да не бъде осъществен. Сега не е ясно защо Мара няма да се снима в него.

Изглежда, че една от причините е в това, че Дейвид Финчър и Даниел Крейг стоят настрана от идеята. Възможно е мотивите им да са свързани с факта, че Стиг Ларшон почина през 2004 г., без да успее да завърши планираната си поредица "Милениум" от 10 книги - три четвърти (200 страници) от четвъртата обаче са написана от него и оставени в ноутбука на партньорката му и архитект Ева Гобриелсон. Семейството на Ларшон засега не й прехвърля правата върху неговите произведения, но тя твърди, че е в състояние да довърши четвъртия "Милениум". През 2013 г. шведската издателска къща Norstedts се свързва с писателя и журналист Давид Лагеркранц с молба да продължи поредицата. Той няма достъп до материалите, притежавани от Гобриелсон, но през август 2015 г. публикува книгата "Det som inte dödar oss" ("Това, което не ни убива") с английско заглавие "The Girl in the Spider's Web" ("Момичето в паяжината"). В това произведение, героинята се сблъсква с шпиони от Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Продуцентите на "Момичето в паяжината" Ейми Паскал (доскорошен съпредседател на Sony Pictures Entertainment) и Скот Рудин (първият продуцент, печелил наградите "Оскар", "Еми", "Грами" и "Тони") се стремят да придвижат напред проекта и искат именно Викандер да изпълни главната женска роля. Засега не са ясни перспективите пред втора американска версия на оригиналната европейска продукция.

Първите филмови адаптации по книгите "Милениум" бяха:
"Милениум 1: Момичето с татуирания дракон",
"Милениум 2: Момичето, което си играеше с огъня"
и
"Милениум 3: Момичето, което разтури стършеловото гнездо".
Българските зрители ги видяха на фестивала "Киномания" през ноември 2010 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.