Почина Елдар Рязанов

30.11.2015 г.
Почина Елдар РязановПрочутият руски кинорежисьор Елдар Рязанов почина в Москва на 88 години, през нощта на 29 - 30 ноември. За смъртта му съобщи неговият внук от първия му брак, Дмитрий Трояновский.

Рязанов бе приет в болница на 21 ноември с белодробна, впоследствие и сърдечна недостатъчност.

Елдар Рязанов (Эльдар Александрович Рязанов) е руски и съветски кинорежисьор, сценарист, актьор, педагог, телевизионен водещ, писател, поет, драматург, продуцент. Роден е в град Самара на 18 ноември 1927 г. Автор е на филмите "Старци-разбойници", "Невероятните приключения на италианци в Русия", "Ирония на съдбата", "Служебен роман", "Гара за двама", "Гараж" и много други.

От 1955 г. работи за "Мосфилм" и първият му голям филм е "Карнавална нощ" с покойната Людмила Гурченко. След това Рязанов снима комедии, донесли му национална известнот и популярност като "Хусарска балада". Талантливо разказва и житейски драми като "Забравена мелодия за флейта" и "Скъпа Елена Сергеевна".

Един от най-запомнящите се негови филми е "Жесток романс" от 1984 г., на който той е режисьор и сценарист (по пиесата "Без зестра" на Александър Островски). В него участват имена като Никита Михалков и Алиса Фрейндлих, а някои от песните остават популярни и до днес. Елдар Рязанов продължи да снима и през 90-те години, а от 2002 г. бе президент на Руската акедемия за кинематографично изкуство "Ника" и преподаваше във Висшите курсове за сценаристи и режисьори. Последните му филми са приключенският "Андерсен. Живот без любов" (2006) и мюзикълът "Карнавальная ночь-2, или 50 лет спустя", сниман през 2006 г. и излъчен на 1 януари 2007 г. по телевизията - римейк на първия му филм от 1956 г. През 2010 г. излиза от Съюза на руските кинематографисти, ръководен от Никита Михалков.

В личния си живот, Елдар Рязанов има три брака - 20-годишен с първата си съпруга режисьорката Зоя Фомина, от която има дъщеря, следва брак с редакторката от "Мосфилм" Нина Скуйбина, с която живее до смъртта й през 1994 г., и с киноредакторката Емма Абайдулина.
Copyright © 2024 Dir.bg.