Каталонската фил..."/> Кино

Цикъл "Съвременно българско кино" в Испания

07.01.2016 г.
Цикъл От 5 до 29 януари 2016 г. в Каталонската филмотека в Барселона ще бъде представен цикъл от съвременни български филми, създадени през последните петнадесетина години.

През февруари предстои представянето им и в испанската столица Мадрид.

Инициативата е на посолството на България в Испания и на кинокритика Мариана Христова, подбрала филмите от програмата. Проектът е осъществен с подкрепата на Испанската национална филмотека в Мадрид и Каталонската филмотека в Барселона, както и със съдействието - от българска страна - на Националния филмов център, Министерството на външните работи и Държавния културен институт.

Откриването е на 5 януари с прожекция на филма „Дзифт” на Явор Гърдев, а на 7 януари ще има представяне на включените в програмата десет заглавия: „И Господ слезе да ни види” (2000) на Петър Попзлатев, „Емигранти” (2002) на Людмил Тодоров, „Обърната елха” (2006) на Иван Черкелов и Васил Живков, „Дзифт” (2007) на Явор Гърдев, „Подслон” (2010) на Драгомир Шолев, „Аве” (2011) на Константин Божанов, „Цветът на хамелеона” (2012) на Емил Христов, „Виктория” (2014) на Майя Виткова, документалните ленти „Момчето, което беше цар” (2011) на Андрей Паунов и „Цветанка” (2013) на Юлиян Табаков. В Барселона специален гост ще бъде режисьорката Майя Виткова.

Цикълът "Съвременно българско кино" е първи по рода си в програмите на Каталонската филмотека и Испанската национална филмотека от 1989 г. насам. Октави Марти от Каталонската филмотека го нарече "България, невидимата Европа" (Bulgària, l’Europa invisible) – заглавие, което подсказва, че посткомунистическа България и съвременното българско кино не са особено познати в тази част на Европа.

Филмите ще бъдат представени през февруари във филмотечното кино "Доре" в Мадрид, където ще бъде показан и „Урок” (2014) на Красимира Грозева и Петър Вълчанов.

Вижте програмата в сайта на Каталонската филмотека.
Copyright © 2024 Dir.bg.