Алън Рикман почина на 69 от рак

14.01.2016 г.
Алън Рикман почина на 69 от ракГолемият британски актьор Алън Рикман почина от рак на 69-годишна възраст в Лондон, "заобиколен от своето семейство и приятели", се казва в изявление на фамилията, цитирано от информационните агенции.

Той е известен в киното с ролите си във филми като поредицата "Хари Потър", "Умирай трудно", "Робин Худ: Принцът на разбойниците" и много други. В телевизията, сред множеството му превъплъщения е това в енигматичния и зловещ руски монах в продукцията на HBO „Разпутин”, за което през 1996 г. печели Еми, Златен глобус и наградата на актьорската гилдия. Рикман се изявява и като режисьор – филмовата версия на „The Winter Guest” (1997) с Ема Томпсън бе в официалната селекция на Венецианския филмов фестивал и спечели три награди, а по-късно бе обявен за най-добрия филм на кинофестивала в Чикаго.

Рикман е не по-малко прочут и с работата си в театъра. Докато в холивудските продукции играе предимно суперзлодей, то в Кралския Шекспиров театър играе в „Опасни връзки” едновременно на Уест Енд и на Бродуей (1987), където бе номиниран за наградата Тони.

Като музикант, във филми, анимации и сериали изпълнява и различни песни. Запазена марка на Рикман са дълбокият глас и тембър.
Copyright © 2024 Dir.bg.