Millennium Films ще снима два исторически филма за България: царете Кaлоян и Борис III

28.01.2016 г.
Millennium Films ще снима два исторически филма за България: царете Кaлоян и Борис IIIДо края на 2017 г. независимата филмова компания Millennium Films (Лос Анджелес) ще осъществи на места в България снимките на два исторически филма - за българските царе Кaлоян и Борис III. Кaлоян е коронясан в началото на 1198 г. и е начело на държавата до смъртта си през 1207 г., а Борис (син на Фердинанд I) управлява от 3 октомври 1918 г. до кончината си на 28 август 1943 г.

Сред филмите, продуцирани от компанията и разпространявани у нас основно от bTV Studios, са заглавия като "Код: Олимп" и "Код: Лондон" (сниман и у нас), "Септември в Шираз" (сниман у нас), "Въздушен удар" (сниман у нас), "Непобедимите 3" (сниман и у нас) и други.

За режисьор на единия филм, този за цар Кaлоян, ще бъде поканен Мел Гибсън - съобщи вчера Ярив Лернер (на снимката), изпълнителен директор на „Ню Бояна филмс“ и син на собственика на студиото Ави Лернер. Работното заглавие на историческата драма е "Историята за Кaлоян Красивия", а сюжетът - съдържащ и много екшън - се развива по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Византийският василевс Алексий III търси помощ от българина срещу кръстоносците на Балдуин Фландърски, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го короняса за цар. Кaлоян пише на папа Инокентий III за предложението, за да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква. В отговор светият отец настоява България да се присъедини към Римокатолическата църква. Снимките на филма ще се осъществят и в района на Велико Търново.

Предварителният сценарий е изпратен на Гибсън чрез негов асистент, самият Гибсън се е съгласил да се запознае с него. След като всичко по филма се договори, на Гибсън ще бъдат предложени и български актьори.

"Както знаете, Мел избра двама от тях за "Страстите Христови", припомни Ярив. Христо Шопов се превъплъти запомнящо се в Пилат Понтийски и Гибсън беше категоричен, че е за "Оскар", а Христо Живков пък изигра Йоан. "Няма значение дали най-подходящият човек за ролята ще бъде българин, американец или англичанин - важно е да изгради образа най-добре. За продуцентската компания, която поема риска, е най-важно да продава филма. Заради това винаги трябва да привлечеш голямо име. Режисьорите не се интересуват толкова дали главният герой е конвертируем. Ние предлагаме за всичките филми, снимани тук, българи, но режисьорите избират", обясни още Лернер.

Последният режисьорски проект на Гибсън, който сега е в немилост в Холивуд поради антисемитски интерпретации, беше "Апокалипто" (2006), а тази година се очаква да излезе новата му биографична историческа драма "Hacksaw Ridge", посветена на първия отказал военна служба по съвест ("conscientious objector"), награден от Конгреса с Медал на честта.

Сценарист на филма за цар Кaлоян е известният Голан Рамрас, работил като творчески мениджър по "Мистър и мисис Смит", "Превъзходството на Борн" и "Железният човек", както и за гиганта Марвъл. Той беше у нас миналата година, за да преподава в курса за сценаристи, който Киноцентърът организира за втори път. Рамрас ще дойде в София отново през февруари т.г., за да работи с историци - специалисти по темата.

Суперпродукцията за Борис III е свързана и със спасяването на евреите през Втората световна война. Дарина Павлова се включва като един от продуцентите. Сценарият е почти готов, но се предвижда преработване - допълват се участниците в спасяването и някои от героите се доразработват. Окончателният вариант трябва да е готов на 1 март, след което продуцентите от "Ню Бояна" ще избират режисьор и актьори. Снимките няма да се случат само в студиото, но и на различни места в страната. Лернер разкри, че предстои да се види със Симеон Сакскобургготски и да му предложи да участва под някаква форма във филма.

И двата филма ще бъдат на английски език заради международния пазар. "Владетелите ни ще говорят във филмите на английски, а ние ще ги разбираме със субтитри." Според Ярив Лернер, при избора на чужди сценаристи за българска история "не е въпросът кои сценаристи са по-добри - въпросът е кога българите ще започнат да разказват собствените си истории. Всеки има история за разказване, но въпросът е в това, което я прави забележителна и интересна за другите, така че да пожелаят да чуят. Добрият сценарист, независимо дали е българин, американец, французин, е способен да привлече с нещо зрителите. Сценаристите, които наемаме са тествани и са направили много филми. Може да си добър разказвач, но да не знаеш как да комуникираш с публиката - за това на помощ идват тези хора."

У нас, Андрей Слабаков от години работи върху сценарий за Кaлоян. Преди време режисьорът уточни, че бюджетът му варира около 12 милиона лева, но не вижда от къде биха могли да дойдат.

В българския игрален филм "Калоян" (1962 г.), който е и първата наша цветна лента, главната роля е поверена от Дако Даковски на 25-годишния тогава Васил Стойчев. Снимките започват през лятото на 1961 г. в Созопол, но прекъсват през 1962-ра заради смъртта на режисьора. Захари Жандов и Юри Арнаудов довършват филма и премиерата е през януари 1963 г. "Четях много за Калоян. Но бях най-запленен от писанията на професор Васил Златарски - за великия цар, за големия военачалник, чиито битки се изучават в световната тематична история, за изключителния дипломат, чиято кореспонденция с Папа Инокентий Трети е уникална игра между равни", разказва Васил Стойчев, цитиран от "Стандарт".

В плановете на „Ню Бояна филмс“ двете продукции трябва да бъдат готови до края на 2017 г.

Лернер разказа още, че тази година у нас ще акостират Райън Рейнолдс и Гари Олдман за снимките на "The Hitman's Bodyguard", Джерард Бътлър за "Убиец на ловци", Джейсън Стейтъм и Джесика Алба ще довършат в България кадрите от втората част на „Механикът“ (със заглавие "Mechanic: Resurrection" - „Възкресение“).
Copyright © 2024 Dir.bg.