Катрин Зита-Джоунс срещу ейджизма на Холивуд

28.01.2016 г.
Катрин Зита-Джоунс срещу ейджизма на ХоливудЗвездата от новата британска комедия "The Dad’s Army" Катрин Зита-Джоунс призова за разнообразие при "етническите, възрастови и полови различия" с "по-интересни роли за жените". Това тя направи тази сутрен в уеб-чат в популярната английска социална мрежа за родители "Mumsnet".

По този начин, 46-годишната актриса от Уелс се присъедини към критиките за липсата на роли за жени над 40-годишна възраст и добави, че "биг босовете в Холивуд усещат, че любителите на киното, при своята демография, все по-малко се интересуват /от тях/". Коментарите на Зита-Джоунс бяха част от промоцията на пълнометражен филм, направен по популярния тв сериал на BBC "Армията на татко" (1968 - 1977 г.).

На премиерата на лентата в Лондон вчера, актрисата се появи в светлосиня рокля "Elie Saab" с дълбоко деколте и висока цепка, като показа стегната фигура и стилен сексапил. Тя допълни бляскавия си вид със сребристи обувки на висок ток и гривна във формата на змия.



В днешния интернет разговор красавицата, съпруга на Майкъл Дъглас, намери остри думи срещу климата в широкоекранната индустрия, който - според нея и много други - е враждебен спрямо жените-изпълнителки при тяхното остаряване. "В този бизнес съм от 9-годишна и през различните периоди от кариерата ми чувам едно и също. После, ехо, вече съм на 40, това е истината. Не че няма големи истории за разказване за жените на 40, а просто биг босовете в Холивуд усещат, че любителите на киното, при своята демография, все по-малко се интересуват. Исках да участвам във филма, защото се изградих, като гледах изключителни изпълнения от жени над 40 през 1970-те години - Ан Банкрофт, филми като "Алис не живее вече тук", интересни роли за жени на страхотна възраст".

Катрин Зита-Джоунс става последовател на Ан Хатауей и Лив Тайлър в критиката срещу ейджизма /ageism  - възрастовата дискриминация/ във филмовата промишленост. Миналата година Тайлър заяви, че е станала "второстепенен гражданин" с наближаването на 40-те и предположи, че може да има интересни роли за малко по-зрели жени. Хатауей посочи, че на 32 години е започнала да губи роли от по-млади актриси, макар че се е възползвала от същото в собствената си кариера. Носителката на два Оскара и 2 номинации Ема Томпсън, актриса и сценарист, се обърна срещу сексизма във филмовия бранш, като заяви: "Нищо не се е променило... формите на сексизъм и нелюбезно отношение към жените са се задълбочили и още повече са се разпространили". Преди година 37-годишната тогав Маги Джиленхол разкри, че директно са й казали "прекалено сте стара", за да изиграе обекта на любовта на 55-годишен мъж.



Зита-Джоунс спомена и текущите скандали около участието на тъмнокожи и етнически малцинства във филмите, като каза: "Добре е и е необходимо да се говори за това; но под разнообразие да разбираме актьори с етнически различия, възрастови различия, полови различия... Нека се обърнем към сценаристите, към продуцентите и най-вече към студиата, които финансират филмите, да правят проекти, в които на различията се дава шанс".
Copyright © 2024 Dir.bg.