Никита Михалков награден със създадената от него награда

30.01.2016 г.
Никита Михалков награден със създадената от него наградаПредседателят на Съюза на кинематографистите на Русия Никита Михалков се сдоби вчера със "Златен орел" - националната награда за кино, в категорията "за принос в световното киноизкуство", съобщи агенция ТАСС.

"Много благодаря. Звучи странно - за принос в световното кино. Аз не усещам този товар", заяви режисьорът.

Наградата "Златен орел" се връчва от 2002 година насам. Тя е учредена от Националната академия на Русия по кинематографични изкуства и науки, създадена при непоследственото участие на самия Михалков.

За най-добър филм руската академия призна "За любовта" ("Про любовь") на Анна Меликян. Руският аналог на Оскарите има в тази категория не 8, а общо 5 заглавия. И петте не са показвани в България.

Наградата за най-добра мъжка роля взе Фьодор Бондарчук за изпълнението си в "Призрак". Конкуренция на Бондарчук бяха Евгений Циганов (за "Битката за Севастопол") и Иван Колесников (за "Краят на една прекрасна епоха").

За най-добра актриса бе обявена Юлия Пересилд ("Битката за Севастопол"). Тя изигра ролята на девойка-снайперист, чийто прототип е Людмила Павличенко (1916 - 1974) - най-успешната жена-снайперист в света с 309 потвърдени убийства. Номинирани в категорията бяха още Рената Литвинова ("За любовта") и Мария Аронова ("Батальон").

Никита Михалков на миналогодишната церемония


За най-добър чуждестранен филм бе награден "Бърдмен или Неочакваната добродетел на невежеството" (2014) на Алехандро Иняриту. В тази категория номинирани още бяха "Теорията на всичко" (2014) и "Марсианецът" (2015.

Някои от другите награди:
- най-добър режисьор: Станислав Говорухин ("Краят на една прекрасна епоха")
- най-добър сценарист: Александр Миндадзе ("Мили Ханс, скъпи Пьотър")
- най-добър актьор в поддържаща роля: Дмитрий Астрахан ("Краят на една прекрасна епоха")
- най-добра актриса в поддържаща роля: Мария Кожевникова "Батальон")
- най-добър оператор: Юрий Корол ("Битката за Севастопол")
- за костюми: Наталия Монева ("Краят на една прекрасна епоха")
- за музика: Юрий Потеенко ("Батальон")
- за монтаж: "Батальон"
- за звукорежисьор: "Батальон"
- най-добър документтален филм: "Варлам Шаламов. Опитът на юношата" (режисьор Павел Печонкин)
- най-добър анимационен филм: "Три богатыря. Ход конём" (режисьор Константин Феоктистов)
и други.

Руската академия връчва награди в общо 20 конкурсни категории, в които обаче са включени и 4 телевизионни (най-добър тв филм или минисериал, най-добър сериал, женска роля в телевизия и мъжка роля в телевизия). За най-добър телевизионен филм бе обявен минисериалът "Палач" (в 10 епизода), а за най-добър сериал - "Екатерина", който от 10 февруари 2016 г. тръгва в България (по bTV).

Вижте пълен списък на номинираните. Те бяха обявени на 28 декември миналата година след препоръките на Експертния съвет, а XIV-ата церемония по връчване на наградите снощи се състоя в Първи павилион на "Мосфилм" в Москва. Статуетките са изработени специално от ювелирите на "Mercury Jewellery".
Copyright © 2024 Dir.bg.