Идва Берлинаре 2016, Мерил Стрийп начело на журито

04.02.2016 г.
Идва Берлинаре 2016, Мерил Стрийп начело на журитоПрез октомври миналата година стана известно, че трикратната носителка и 16 пъти номинирана за "Оскар" Мерил Стрийп е председател на журито на 66-ия Берлински кинофестивал, който ще се състои от 11 до 21 февруари 2016 г. С нея ще работят британският актьор Клайв Оуен и френската фотографка Брижит Лакомб. Журито ще включва също италианската актриса Алба Рорвахер, германския актьор Ларс Айдингер, британския кинокритик Ник Джеймс и полската режисьорка Малгожата Шумовска.

Откриването е с "Аве, Цезаре!" на братята Коен, които първи ще минат по червения килим. Папараците вече се готвят да заснемат най-чаканата двойка на форума - Джордж и Амал Клуни.

За "Златната мечка" ще се състезават 18 ленти. Сред фаворитите е филмът "24 Wochen" ("24 седмици") на германската режисьорка Ане Цора Берахед, който разказва историята на жена, обмисляща аборт в шестия месец на бременността. Сред най-очакваните заглавия е и биографичната историческа драма "Alone in Berlin" ("Сам в Берлин") на швейцарския режисьор Винсент Перец. Иранският режисьор режисьора Мани Хагиги (Mani Haghighi) ще се представи с "A Dragon Arrives!" ("Идва дракон!").

Фестивалът в Берлин е един от трите най-големи в света – заедно с Кан и Венеция. Тази година на него ще бъдат представени над 400 филма.
Copyright © 2024 Dir.bg.