Още за "Блейд Рънър 2": защо го захвърлиха насред януари?

20.02.2016 г.
Още за В аналитичен материал на изданието за популярна култура "hitfix.com" се разглежда новината от четвъртък - за премиерната дата на продължението на „Блейд Рънър”, определена от Warner Bros. на 12 януари 2018 г. Изненадата е в това, че месецът се счита за бунище за по-нискокачествени филми.

Дали всъщност решението е умно, толкова рано през годината да се пусне продължение на фантастика с Харисън Форд и Райън Гослинг? Запитани са четирима водещи експерти по боксофис - и всички те са посочили впечатляващия успех на Дедпул насред февруари.

Брус Наш от "TheNumbers.com" коментира: "Дедпул е доказателството, че ако излезете с точния филм и правилен маркетинг, хората не ги е грижа кога е премиерата. Очевидно е, че ако "Блейд Рънър" излезе в един уикенд с "Междузвездни войни", ще се получи голям конфликт. Но ако го сложите в уикенд със слаба конкуренция и ако това е филм, който хората искат да видят, това е едно умно решение".

Основателят на "Box Office Guru" Гитеш Пандия също подкрепя Warner Bros. за премиерната дата, която не само ще даде на филма един спокоен прозорец от три или четири седмици, преди друг блокбъстър да нахлуе по кината, но ще се възползва и от инерцията, задвижена от Междузвездни войни: Епизод VIII" месец преди това (американската премиера е насрочена от Walt Disney за 15 декември 2017 г. - бел.ред.). "Идеята на студиото е, че масите, гледали Епизод 8 по празниците, ще видят трейлърите и постерите на "Блейд Рънър 2" и ще се върнат за него в средата на януари. По този начин датата ще възнагради усилията им", допълва Пандия.

При изключително натовареното разписание за високобюджетни франчайзи, от Уорнър може би и нямат особен избор. Студиата произвеждат все по-малко, но все по- мегаскъпи продукции, като сезонът за блокбъстъри излиза все по-рано и по-рано от година на година.

Даниел Лория, анализатор от "BoxOffice Media" смята, че индустрията постепенно върви към 52-седмично, целогодишно разписание. "Денят на загиналите във войните (федералният празник "Memorial Day" в последния понеделник на месец май - бел.ред.) някога маркираше старта на летния сезон, но типичният "летен блокбъстър" отдавна не е така сезонен, какъвто беше някога. Ако се върнем в 2014 година, "Дисни" пусна "Завръщането на първия отмъстител" през първия уикенд на април, когато по онова време се считаше прекалено рано. Година по-късно "Бързи и яростни 7" излезе в същия уикенд и също направи голям бизнес. Тази година "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" излиза в края на март..., а след успеха на "Дедпул" няма да се учудя, ако виждаме все повече големи заглавия още през февруари!"

Друг експерт набляга на ролята на социалните медии като Фейсбук и Туитър. При положение, че "Блейд Рънър" не притежава силата на бранда като франчайзи от типа на "Star Wars" или "The Avengers", киноаудиторията ще се ориентира по препоръки "от уста на уста" през социалните мрежи, преди да си купи билет. "Навремето рецензиите не влияеха изобщо върху боксофиса. Това днес е точно обратното - току-що го видяхме по "Дедпул": слуховете започват около нещо дребно и се разрастват експлозивно".

Несъмнено, възрастта на оригиналния филм е пречка пред евентуален боксофис-успех. "Блейд Рънър" от юни 1982 г. ще е навършил 35 години, когато продължението му влезе в салоните, което ще бъде проблем за по-младите кинозрители, непознаващи заглавието. "В момента се намираме в това, което беше бъдеще през 1982 г. (оригиналният филм е поставен за Лос Анджелес през 2019 г.). Тогавашните внуци, дочули за лентата, вече не са деца - вече не може да изчислите търсенето. Понякога това сработва, както сработи с Харисън Форд в Star Wars. Това е хазарт, това е надежда", продължава експертът. -"Аконаправят добър филм, всичко ще е наред. Ако не направят добър филм, отиваме към варианта с "Прометей" (2012) с разочароващ боксофис". Подобно разочарование бе "TRON: Заветът" (2010) на Walt Disney, продължение на фантастиката "TRON" от 1982 г. - с Джеф Бриджис и в двата филма. Въпреки огромния си бюджет от 180 млн долара, продължението бе посрещнато хладно от критиката, изпусна "духа на времето" и се размина с предварително очаквания комерсиален успех.

Надеждата е "Блейд Рънър 2" да преодолее тези рискове - както чрез сюжет, развиващ се във все още актуалния времеви отрязък на оригиналния филм, така и чрез привличане на същата аудитория като тази на скорошните фантастики "Интерстелар" и "Марсианецът" - при положение, че бъде и направен добре. В крайна сметка оригиналният филм все още е актуален и като тематика, включително за взаимодействието хора - технологии. По този начин, вкарването на повече реализъм в научната фантастика може да е голям плюс за бъдещата премиера.
Copyright © 2024 Dir.bg.