Костеливият орех Вал Килмър

31.12.2001
Костеливият орех Вал КилмърКинодебютът на младия актьор е във филма "Съвършено секретно" (1984), в който изпълнява ролята на рок-звезда. Килмър самостоятелно изпява всички песни и дори по-късно пуска албум под името на екранния си персонаж. Широката публика го забелязва в "Toп гън", в който звездата е Том Круз. После играе и във фантастичната лента на Рон Хауърд "Уилоу".
Килмър идеално се вписва във всяка обстановка - Дивия Запад («Тумбстоун»), фантастичния Готъм сити («Батман завинаги»), американска военна база («Топ гън») или пък сред разкоша и мизерията на съвременна Русия, където попада героят му от приключенческия трилър «Светецът». Още преди снимките на последния филм в медиите се разпространяват най-невероятни слухове за проекта. Дълги години не се знаело кой всъщност държи правата за неговото екранизиране. В началото на 90-те става ясно, че това е продуцентът Робърт Евънс, който искал много в бъдещия филм да играе някоя от прочутите холивудски кинозвезди: Мел Гибсън, Рейф Файнс, Лиъм Нийсън... Накрая Джонатан Хенсли написва сценарий по тази история, от който се заинтересувал Вал Килмър. Но актьорът, известен със своята несговорчивост, поставя условието да получи правото на вето върху всички сценарни изменения и самолично да изгражда образа на героя по начин, който се харесва само на него. Продуцентите в крайна сметка отстъпват.
Килмър действително прави доста поправки в сценария, най-съществени, сред които са две: разширяването на любовната линия и маскировката на героя. От тестовите прожекции впоследствие става ясно, че именно тези хрумвания допадат най-много на зрителите. Но жълтата преса раздува до безкрайност контрола, наложен от Килмър върху продукцията. Вестник "The Daily Mail" например написва, че той лично подбира всички членове на снимачния екип, като при това държи всеки кандидат да попълва анкети, в които е задължен да посочи своето вероизповедание, зодията и дори сексуалната си ориентация.
"Вал има удивителен вътрешен живот - уверява неговата партньорка от "Светецът" Елизабет Шу. - Играейки с него, няма как да не го почувстваш. Ако си наблизо, ти усещаш, как той мислено разиграва поредната сцена. Това е нещо много рядко в киното". Партньорката на Килмър от "Батман завинаги" Никол Кидман също говори за Вал с голяма симпатия. "Беше ми много приятно да работя с Килмър. Но аз никога досега не съм чувала толкова много гадости за един човек, колкото за него. Навярно, работата е там, че не разказва нищо за себе си, поради което хората си измислят за какво ли не... А смятам, че Вал е партньор-мечта за всяка актриса. Той е умен, предан на своята професия и щом застане пред камерата мигновено влиза в ролята".
Истината е, че за Вал Килмър се говорят много повече лоши, отколкото добри неща. Така например, режисьорът Джон Франкенхаймер, който снима с негово участие и с Марлон Брандо  «Островът на  доктор Моро», публично заявява: "Има две препятствия, които не съм в състояние да преодолея за нищо на света: да изкача Еверест и да заснема още един филм с Вал Килмър". А режисьорът на "Батмън завинаги" Джоуел Шумахер, който дипломатично мълчи след излизането на филма по кината, си позволява да каже какво мисли за Килмър едва след като става ясно, че той няма да играе в следващата серия - "Батман и Робин".
"Омръзнало ми е да прикривам скъпи скандални звезди, - казва той. - Обикновено ние се опасяваме да говорим за тях лошо, защото се боим, че ще се откажат да работят с нас, а режисьора може да бъде по-лесно заменен, отколкото изпълнителя на главната роля. Но сега мога да кажа, че Вал Килмър е правил какви ли не гадости на маса хора... Той не е просто откачен или гаден. Този човек се нуждае от лечение. Той е най-трудният актьор, с когото ми се е случвало да се сблъсквам. По време на работата с него използвах методи, които можеха да послужат и при общуването с петгодишно дете. Този човек може да доведе до лудост всеки режисьор".
Няма съмнение, че Вал е перфекционист, което вероятно е едно от обясненията за конфликтите му с режисьорите. Например, за да изпълни в "Тумбстоун" откъс от ноктюрно на Шопен той цели 3 месеца се учи да свири на пиано. Режисьорът Майкъл Аптид си спомня как актьорът сам си перял и гладел ризите, за може по-пълно да се проникне от стила на живот на агент на ФБР, който изпълнява задача. А когато Килмър се снима в «Жега», според спомените на режисьора Майкъл Ман, прекарал цял ден в затвора, за да разбере по-добре своя герой, пуснат наскоро на свобода.
Марлен Стюарт, работеща като костюмерка за филма "Светецът", си припомня, че по  настояване на актьора му търсила в продължение на цял месец нужния за една сцена пуловер. В крайна сметка той избрал този, който му предлагали от самото начало. Капризите на звездите спрямо техническия персонал са нещо обикновено. Но Килмър не смята за нужно да се съобразява и когато общува със знаменитости. Дори в началото на своята кариера си позволява да противоречи на гиганти от ранга на Оливър Стоун. Възможно е именно репутацията на непукист да му е помогнала да надделее над десетките конкуренти за ролята на Джим Морисън във филма на Стоун "Doors".
«Морисън заема важно място в живота на Оливър, - разказва Килмър. - Той и неговите песни са помогнали на Стоун да оцелее във Виетнам, поради което проектът за този филм бе много личен за него. Аз също имах своето отношение към Морисън, което навярно се отличаваше от режисьорското. Честно казано, това бе първата ми истинска роля в киното, Роля, в която можах нещо да кажа за своите чувства и за своето отношение към живота. Аз буквално се поболях по Морисън. Но ми беше ужасно тежко да участвам в откъслечните, хаотични снимки, които ръководеше Стоун. Той стриктно контролираше проекта, не приемаше мои идеи, но най- страшното бе, че снимахме не повече от минута екранно действие дневно. Всички, които работят с Оливър, го приемат и даже обичат този стил. Но на мен ми се струваше, че всичко става покрай мен, без мен. Смятам, че Стоун, ако можеше, сам би изиграл Морисън."
Съпругата на Вал Килмър - Джоан-Уоли го напуска без предупреждение. "Научих за това от новините по телевизията - признава актьорът. - Джоан отишла в Лос Анжелис и подала документите за развода в съда. По същото време бях на снимки".
Вал уверява, че не е имал никакви претенции към Джоан. Бързо си поделят парите, имуществото - всичко, освен децата.  Решението на съда е петгодишната Мерседес и едногодишния Джек да останат с майка си. "Ужасно ми липсват - споделя той. - Никога няма да забравя изражението на лицето на Мерседес, когато ние с Джоан обявихме, че се развеждаме."

Вал Килмър е имал доста любовни връзки предимно с актриси, като Джоан. Докато учи в актьорската школа се среща с Мейър Уинингъм. После с Елън Бъркин. А през 1983 г. доста се шуми около неговата връзка с Шер, а по-късно и когато са любовници с Мишел Пфайфър. Жълтата преса дори обявила, че ще се женят. Но единственият плод от тяхната връзка било стихотворението на Килмър "Пфайфър вие към луната", публикувано в неговия поетичен сборник "Моят рай след пожара", излязъл в Ню Йорк в мизерен тираж
Килмър видял за пръв път бъдещата си съпруга Джоан през 1983 г. в Лондон, докато се снимал в "Съвършено секретно". По това време тя била една от любимките на постоянните посетители на театрите в Уест-Енд. Килмър също ги посещава, любува се отдалече на изпълненията на Джоан, но не се решава да се запознае с нея. Това станало едва след 5 години. Дълго време техният брак е смятан за един от образцовите в Холивуд.
Днес Килмър споделя, че често се отказвал от интересни предложения, само за да бъде повече време с жена си. Така пропуснал да се снима във филми, които впоследствие получават световна слава, като "Синьо кадифе" на Дейвид Линч, а също и "Неприлично предложение", "Под прицел" и др.
Все пак, досега Вал Килмър е изиграл главната роля в два превъзходни филма в своя жанр - "Доорс" и "Светецът". Името му е записано сред изпълнителите и в култови творби, като "Истински романс" и "Жега". За съжаление, напоследък той все по-рядко се снима в значителни продукции. Навярно това, че е костелив орех, отблъсква режисьорите. Кой знае...
Copyright © 2024 Dir.bg.