1 месец наказание за манипулация на бокс офис в Китай

20.03.2016 г.
1 месец наказание за манипулация на бокс офис в КитайКитайските власти разкриха манипулиране на данните за бокс офиса на биографичния екшън "Ип-мен 3" (Хонконг, 2015) от страна на пекинския филмов разпространител "Max Screen", научи Варайъти.

Компанията е отстранена от дистрибуцията на филми за срок от един месец. Това е съобщил в съобщение до медиите регулаторният орган - "Държавната агенция за преса, публикации, радио, кино и телевизия". Специален екип на администрацията е разследвал пускането на филма след оплаквания от зрители и конкурентни дистрибутори.

“Ip Man 3”, в който участва китайската екшън звезда и каскадьор Дони Йен ("Шанхайски рицари", "Имало едно време в Китай 2", "Rogue One: История от Междузвездни войни", "Трите Хикса 3"), е отчел продажби от над 70 милиона долара за първите 3 дни от премиерата. Според агенция Синхуа обаче, сега от Max Screen са признали, че сами са изкупили билети на стойност близо 9 милиона долара (56 милиона ренминби юана), а освен това са съдействали за появата на 7 600 прожекции "в повече" - така наречените "призрачни прожекции", които действително са се състояли.

Държавният орган е наказал с предупреждение по този случай 3 онлайн тикетинг фирми и 73 киносалона, участвали в манипулацията. Техните имена ще бъдат публикувани в интернет сайт.

Отчитането на бокс офиса в Китай страда от недоверие, породено от появата и бързото строителство на нови киносалони, несъвместими системи за тикетинг и за отчетност, както и поради самия огромен размер на китайския филмов пазар. Невинаги е ясно дали данните се манипулират в посока завишаване с рекламната цел да се имитира успех и да се увеличи търсенето, или в посока занижаване с цел по-ниски отчисления за права и за избягване на данъци.

В случая с "Ип-мен 3" има ясна мотивация за завишаване на числата. Председател на "Max Screen" е Ши Джан Дзън, който е и шеф на хонконгската компания "ShiFang", която на свой ред има договор, даващ й 55% дял от продажбите на билети (а не от чистата печалба) на този филм в континентален Китай.

През 2015 година десетки киносалони са били наказани както с предупреждения, така и със спиране на финансирането или дори временно прекратяване на дейността, за измами около бокс офиса. В началото на 2016 г. държавата е стартирала специална кампания, насочена срещу фалшификациите в бокс офиса, нелицензираното копиране и записване на филми, както и срещу лошото качество на прожектиране.
Copyright © 2024 Dir.bg.