Балансът на силите в Средната земя се променя

Балансът на силите в Средната земя се променяБалансът на силите в Средната земя се променя. Двете кули – твърдината на мрачния господар Саурон в Барад-дур и убежището на магьосника Саруман в Ортанк – са се обединили за война срещу цялата цивилизация, и жадуват да унищожат човешката раса.

“До известна степен това е история за геноцида, на който две зли сили са решили да подложат човечеството, за да го изтрият от лицето на Земята”, коментира Питър Джаксън.

Разлагащата мощ на Единствения Пръстен, изкован от Саурон, е разбила Задругата, която се е събрала, за да го унищожи. Опитът им вече е довел до изчезването на Гандалф Сивия (Иън Маккелън) и смъртта на Боромир (Шон Бийн). Единствено хобитът Фродо Бегинс (Илайджа Ууд) е показал някаква устойчивост на огромната мощ, която го превръща в неочаквания, но единствено възможен носител на Пръстена.

Фродо, Сам и Ам-гъл сред хълмовете на Емин Мюл

Сега Фродо трябва да се изправи срещу съдбата си сам. Придружен единствено от верния си приятел Сам, Фродо навлиза в земите на врага без да знае, че по петите го следва загадъчното създание, което дълго време е владяло Пръстена: Ам-гъл.  
Макар и роден като хобит, Ам-гъл е владял много дълго Пръстена и това е деформирало тялото и покварило съзнанието му. Когато Сам и Фродо го пленяват, Ам-гъл им предлага да ги поведе през скалистите хълмове на Емин Мюл към Мордор, където те ще го освободят. “Когато Фродо среща Ам-гъл, той вижда много от себе си в това създание”, отбелязва Анди Съркис, който осигурява гласа и движенията на Ам-гъл с помощта на WETA Digital. “Фродо чувства, че това пътуване не може да продължи без Ам-гъл”.
Ам-гъл им помага - дори за да бъде достатъчно близо до  “Безценното си”, за да може да си го върне обратно. Но понеже е бил Носител на Пръстена, също какъвто е Фродо, хобитът се интересува от миналото му. Оказва се, че Ам-гъл е бил хобит на име Смеагол, придобил Пръстена чрез престъпление.  Когато Фродо го принуждава да си признае кой е бил, той започва да си спомня какво е било преди Пръстенът да влезе в живота му”, обяснява Съркис.
За Фродо, близостта на Ам-гъл е като поглед в тъмно огледало. “Все едно наблюдава някой умиращ от болест,  която и Фродо има, но е на по-ранен етап”, обяснява Съркис.
Веднъж пробуден, Смеагол започва да се отърсва от Ам-гъл и връзката му с Фродо отваря пукнатина в отношенията между Фродо и Сам. “Присъединяването на Ам-гъл носи много промени за Фродо и Сам”, продължава Ууд. “Другарството им е подложено на изпитание, след като Фродо започва да разчита все повече на Пръстена и да се променя от неговата сила по време на пътуването. Сам трябва да поема все по-голяма отговорност и да се грижи за Фродо, защото Фродо започва да губи своята чувствителност, душевната си чистота и целта си”.
“Колко повече носи Пръстена, толкова повече страда Фродо”, казва Шон Остин, който играе неговия верния приятел Сам. “Сам винаги е вярвал на Фродо и разбира колко тежко е това, което трябва да понесе”.
Доверието между двамата хобити има много важна роля в техния поход, но то е подложено на съмнение, след като Ам-гъл ги повежда през хълмовете на Емин Мюл и през мъртвите блата. Способността и желанието на Ам-гъл да ги заведе в Мордор също е поставена под въпрос.
“Точно когато си мислите, че нищо по-лошо не може да се случи на малките хобити, пътят им през опустошените равнини,  пустини и вулканични райони на Средната земя ги води до още по-тежки изпитания”, коментира Остин.
Copyright © 2024 Dir.bg.