Ридли Скот с наградата на Американска синематека

08.06.2016 г.
Ридли Скот с наградата на Американска синематекаНосител на 30-ата награда на Американската синематека е Ридли Скот, обявиха вчера от организацията с нестопанска цел, базирана в Лос Анджелес и притежаваща два собствени киносалона - в Холивуд и в Санта Моника.

Сред досегашните носители на отличието са имена като Джулия Робъртс, Рийз Уидърспун, Матю Макконъхи, Джери Брукхаймър, Робърт Дауни мл., Мат Деймън, Самюъл Джаксън, Ал Пачино. Информацията е на The Wrap.

Церемонията ще се състои на 14 октомври в Beverly Hilton и ще отдаде почит на големия режисьор, сред чиито ленти са "Телма и Луис" 1991 г. (Скот е номиниран за "Оскар"), "Блейд Рънър" (1982) и "Марсианецът" 2015 г. (Скот е номиниран за "Оскар" в качеството му на продуцент). Ридли Скот има още две номинации за Оскар -  за "Блек Хоук" 2001 г. (режисура) и за "Гладиатор" 2000 г. (режисура).

Президентът на Американска синематека Рик Нисита заяви в своето съобщение: "Да го кажем простичко - Ридли Скот е един от най-великите режисьори в историята на киното!" Скот е бил единодушен избор на селекционния комитет при Борда на директорите на престижната организация.
Copyright © 2024 Dir.bg.