“Аз презирам технологията във всичките й форми.” - Джон Клийз

“Аз презирам технологията във всичките й форми.” - Джон КлийзВ “Не умирай днес”  Джон Клийз замества първоначалния Q, Дезмънд Луелин почина през 1999 г. в автомобилна катастрофа. Луелин изигра техническия специалист по оборудването в главната квартира на MI 6 в 18 от предишните филми за Бонд. Клийз бе избран за ролята на заместник на Q в “Само един свят не стига”. “Надявахме се, че заедно с Дезмънд ще се снимаме в още поне два или три филма”, казва Клийз. “За съжаление, това не можа да стане”.

Не им се случило да играят отново заедно, но Клийз открил, че и Луелин е изпитвал сходни чувства къв технологията. “Също като Дезмънд”, казва Клийз, “аз презирам технологията във всичките й форми. Никога не мога да накарам нещо да проработи. Имам проблеми с обикновените моливи, така че изобщо не съм квалифициран за този роля, но все пак я приех”. “Също като Дезмънд”, продължава той, “изпитвах ужас от факта, че трябва да науча реплики с високо технологично съдържание. Винаги съм си мислел, че в хората, които сериозно се интересуват от техника, има нещо сбъркано, нещо липсващо в емоционалната сфера. Най-забавното в този език е, че някои термини ги запомням веднага, а други... Така и не можах да се науча да казвам ‘самонасочващи се ракети’ – просто не ми се пречупваше езикът – но с  ‘миниатюрни камери, разположени от всички страни, които прожектират образа върху светлопоглъщащо полимерно покритие’ – нямах никакви проблеми.”

По повод сцените с Q, които винаги са сред най-очакваните във всеки Бонд-филм, Клийз казва, “Мен никога не са ме впечатлявали. Но някой каза (и аз съм съгласен), че най-интересното във филмите за Бонд е, че всеки път има ново момиче и на нас никога не ни се налага да гледаме как се отървава от предишното – което би било страхотно начало. И винаги има нов злодей, защото предишният е бил убит. Предполагам, че интересът към Q се дължи на това, че той винаги е там – а с годините човек започва да предпочита познатите неща”.

Все пак, Клийз е развълнуван от факта, че е част от поредицата за Бонд и очаква следващата поява на Q. “Надявам се и мен някой ден да ме заведат на някое от онези прекрасни места, на които винаги ходят”, казва той, “Но като знам, че Дезмънд е участвал в 18 филма и са го водили на такова място само веднъж, си мисля, че надали ще е много скоро”.
Copyright © 2024 Dir.bg.