Потъването на Созопол” с 3 награди от Прага

20.08.2016 г.
”Потъването на Созопол” с 3 награди от ПрагаФилмът на Костадин Бонев, който преди две години бе награден от "Златна роза" във Варна за сценарий и за главна женска роля, взе този четвъртък голямата награда "Златен орел" на приключилия Пражки независим филмфест PIFF 2016.

"Потъването на Созопол" спечели още наградата за най-добър режисьор (Костадин Бонев) и за най-добър оператор (Константин Занков).

За лентата това е поредна международна награда - през 2015 г. тя получи отличието "Конят на Леонардо" за най-добър ансамбъл на Международния филмов фестивал в Милано, както и награда "най-добър нискобюджетен филм" на 9-ия Европейски филмов фестивал в Берлин. На Осмия международен филмов фестивал в Прищина, Косово, Деян Донков спечели наградата за най-добър актьор, а същата година произведението спечели фестивалната награда от Делхи, Индия за "най-добър игрален филм" и фестивалната награда от Ню Йорк за най-добър разказ.

Лентата има награди и номинации от Оренсе, Испания (2015), от фестивала "Световни премиери" - Филипините (2015 г.), , от 9-ия филмфест "Тарковски-Огледало" в Русия (2015), от Шведския международен филмов фестивал (2016) и от Виенския независим филмфест (2016).
Copyright © 2024 Dir.bg.