От Кремъл препоръчаха да гледаме "Сноудън"

14.09.2016 г.
От Кремъл препоръчаха да гледаме Прессекретарят на руския президент Путин заяви, че филмът за бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Снoудън си заслужава да бъде гледан. "Филмът на американския режисьор Оливър Стоун би бил особено интересен за жителите на Европа и Америка", заяви пред журналисти Дмитрий Песков. "Филмът трябва да се гледа. Препоръчвам го на всички, за да може след това да размислят!", заключи той.

Песков е на мнение, че филмът за Снoудън е много качествен и е в характерния за Стоун стил. Говорителят на Кремъл отбеляза, че кинотворбата е заснета по блестящ сценарий и е като документална. "Това е прекрасна възможност да се разбере как е станало всичко" - поясни Песков.

Филмът "Сноудън" описва живота на бившия аналитик от Агенцията за национална сигурност на САЩ от годините, когато все още не е работел за специалните служби до скандала, свързан с изтичане на секретна информация. Главната роля се изпълнява от Джоузеф Гордън-Левит, а сценарият е на Киърън Фицджералд и на самия Оливър Стоун по книгите "The Snowden Files" (2014 г.) на британския журналист Люк Хардинг и "Время спрута" (2015 г.) на руския адвокат и професор Анатолий Кучерена.

Историята на Снoудън бе филмирана и в документалния "Citizenfour", 2014 ("Гражданин четири"), който спечели и Оскар, на режисьорката Лора Пойтръс.

В средата на 2013 г. Едуард Снoудън огласи секретната програма „Призма“ на американското правителство, според която сред гражданите е било осъществявано повсеместно подслушване, като така са били нарушавани основните им права. По-късно САЩ повдигна срещу Снoудън обвинения за кражба на държавна собственост и за неразрешено разпространяване на информация за националната сигурност. Вчера бе съобщено, че Снoудън иска президентът Барак Обама да го помилва, преди да напусне Белия дом през януари 2017 г.

Бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност, който в САЩ е обвинен в шпионаж и избяга в Русия, твърди в интервю за британския вестник "Гардиън", че разкритията му са били благотворни за Съединените щати. "Да, има закони, които изискват някои неща, но може би затова го има и правото на помилване - за изключенията, които изглеждат на пръв поглед незаконни, но ако ги погледнеш от морална, от етична гледка точка, от гледна точка на резултатите, изглеждат необходими, и то жизнено необходими", каза Снoудън във видеоинтервюто си.
Copyright © 2024 Dir.bg.