Одре Тоту във "Вечност" на виетнамския режисьор Тран Ан Хунг

23.09.2016 г.
Одре Тоту във На откриващото се на 5 октомври в НДК второ издание на кино-литературния фестивал "CineLibri 2016" ще бъде показана драмата "Вечност" ("Éternité" - Франция, 2016 г.) на световноизвестния виетнамски режисьор Тран Ан Хунг. Хунг има награди и номинации от големи кинофестивали като Кан '1993 - две награди за "Аромат на зелена папая", Венеция '1995 - Златен лъв и ФИПРЕСИ за "Рикша" ("Cyclo"), Венеция '2010 - официална селекция за "Норвежката гора", награди и номинации от фестивалите в Сидни, Истанбул, Гент, Дубай, Торонто, 2 награди "Сезар" (за "Норвежката гора"), както и награда от Британския филмов институт за същия филм.

В основата на "Вечност" с прожекция в София на 6 октомври е залегнал вторият роман на френската писателка Алис Ферне - "Елегантността на вдовиците" ("L'Élégance des veuves"), публикуван през 1995 г., който предстои да бъде издаден от издателство Колибри в български превод "Вeчност". Сюжетът се развива в продължение на един век около три вдовици, чиито мъже са загинали по време на войните. Затова и зрителите ще видят няколко поколения жени, като в главните роли са френските звезди Одре Тоту (на 40 години), Мелани Лоран (на 33) и Беренис Бежо (от аржентински произход, 40).

Вижте трейлъра (в оригинал на френски език):


Одре Тоту споделя: "Странно е да наблюдаваш живота си от началото до края в рамките на един филм. Компютърната графика е толкова правдоподобна, че когато ме превърнаха във възрастна дама, аз се разплаках! Затова пък, когато ме подмладиха, въобще не бях шокирана - много добре помня как изглеждах преди десетина години, със сочните устни и закръглените бузки..."

Oдре Тоту:

Мелани Лоран:

Беренис Бежо:


Фестивалът CineLibri, в който киното проговаря енигматичния език на книгите, е създаден и организиран от издателство "Колибри". В амбициозната му програма тази година има 18 пълнометражни игрални филма, както и 1 документален. Откриващ филм е „Идеалът("L'idéal" - Франция, 2016) - екранизация с режисьор Фредерик Бегбеде на собствения му бестселър „Помощ, простете” ("Au secours pardon", 2007 г.). В Зала 1 на НДК френският писател, актьор и режисьор ще получи лично първата почетна статуетка "CineLibri" за насърчаване на симбиозата между кино и литература. Това е втори филм на Бегбеде след дебютния му режисьорски проект "Любовта трае три години" от 2011 г.

Закриващ филм е "Американска идилия", режисьорски дебют на Юън Макгрегър по романа "Американски пасторал" (1997 г.) на Филип Рот.
Copyright © 2024 Dir.bg.