Явор Гърдев режисира руска фантастика

25.09.2016 г.
Явор Гърдев режисира руска фантастикаИзвестният театрален режисьор Явор Гърдев, който преди 8 години направи "Дзифт", неотдавна завърши снимките на втория си филм - "Икария". Това е антиутопия за телевизионно шоу, чиито 12 участника се борят за вечен живот.

Действието се развива през 2027 година. Медицинска корпорация успешно е присадила човешка глава на чуждо тяло и за да рекламира разработката си, организира риалити, в което кани младежи с екстремни наклонности. Правилата са прости: губещите загиват, техните тела стават донори, а победителят получава правото на трансплантация тогава, когато поиска. На един остров групата от 12 участника се събира, като всеки има своите причини да рискува живота си.

Повечето снимки бяха осъществени през лятото в Малта, а интериорните и трикови снимки са довършени през август в Москва. Главните роли са за младите актьори Иван Янковски, Никита Кукушкин, Александра Горчилина, Александър Ревенко, Марина Фомина и Полина Сидихина.


Репортер на руското издания "КиноПоиск" е присъствал в пясъчната кариера в Малта, където актьорите са тичали в хидрокостюми в 40-градусова жега, както и в московското студио, в което са бесили за тавана двама от тях (Иван Янковски и Никита Кукушкин).

Ето и началото на интервю на Елизавета Окулова от "КиноПоиск" с Явор Гърдев от снимачната площадка: (Вижте видео)

- С какво започнахте работата върху "Икария"?
Я.Г.: Всичко започна от телефонно обаждане. Предложиха ми да разработя идея, която ме заинтересува. Проектът се наричаше другояче и беше за съвсем друго, но няколко месеца по-късно се превърна в "Икария". Тази година писахме сценарий с драматурга Сергей Калужанов, а с художника Владимир Тодоров правихме първите визуални концепции. Той работи по Холивудски проекти ("Алиса в страната на чудесата" - бел.ред.), занимава се с концептуален дизайн и дизайн на персонажи.

- Винаги е интересно как една първоначална идея се развива и от няколко страници се превръща в сценарий. Вие как го правите?
Я.Г.: Трябва ми тема, която да е интелектуална и морална провокация. Бързо губя интерес към неща, които не са достатъчно интересни и провокиращи. В нашата антиутопия разработваме темата за безсмъртието, при това не в преносен, а в буквален смисъл. Тя отдавна съществува в човешката култура и привлича внимание поради своята провокативност. Стори ми се, че перспективата в близко бъдеще безсмъртието да стане реалност е завладяваща и се заех да изследвам и последствията, които такава промяна ще окаже на обществото.


Продуценти на филма са Евгений Миронов ("Студия Третий Рим"), Олга Цирсен, Ася Темникова и др., оператор е полякът Ирек Хартович, а музиката е на британския музикант Мартин Жак от култовото трио The Tiger Lillies. Жанровете са драма - фантастика - трилър, а информация за бюджета на лентата отсъства. Очаква се до края на годината филмът да е на екран в Русия.

кадри от снимачната площадка:




Copyright © 2024 Dir.bg.