Премиерата на „Маймуна“ - сълзи и усмивки

29.09.2016 г.
Премиерата на „Маймуна“ - сълзи и усмивкиОфициалната премиера на новия български филм „Маймуна“ завърши с бурни аплаузи, насълзени очи и усмивки. След края на прожекцията, която събра на 28 септември в "Cinema City" - Paradise Center в София любители на киното, журналисти и популярни лица, екипът на лентата получи поздравления за страхотната игра и множество позитивни отзиви.

„Изключителна история“, „топъл и силен филм“, „невероятна актьорска игра“, „искам да го гледам пак“,  бяха само част от коментарите на присъстващите.
Режисьорът и сценарист Димитър Коцев-Шошо:
„Във филма сблъскваме двете млади момичета със страха от смъртта, защото за мен любовта и обичта се доказват най-добре пред Края.  Любовта за цял живот не се разбира в деня на сватбата, а в деня на смъртта – тогава тя добива стойност. Предизвикателството за нас беше да представим трудностите на двете сестри не като нещо тежко и угнетяващо, а като нещо позитивно, от което те израстват, защото са такива, каквито са, и знаят как да се справят“.

За Юлиян Вергов основното послание на филма е, че каквото и да се случи, животът продължава и той е прекрасен.
Ана Пападопулу е убедена, че „Маймуна“ ще върне на зрителите хубавото чувство, което ни носеше старото българско кино.


Първите зрители:
Маймуна е филм за преминаването на прегради. От границите на предразсъдъците и предубежденията ни, през затворите, в които сами се затваряме и клетките на "сигурността". Пълен с нежност, ирония и усмивка, филмът те хваща за гърлото и започва същински да се прожектира в съзнанието, след като свърши. „Маймуна“ е сред най-хуманните филми, които съм гледала изобщо, и връща киното към неговото сърце – човечността.“
Ива Дойчинова

„Сигурно сте чули, че има "някакъв нов български филм" на име „Маймуна”. И ние чухме, после го гледахме и веднага ще ви кажем – изобщо не е "някакъв". Това са 90 минути леко, мъдро, красиво, докосващо, малко магично и много истинско кино, в които кардиограмата ти се изравнява с тази на героите, a накрая си щастлив, че си го преживял.“
Емануела Иванова, programata.bg

Маймуна” е филм за загубата и откриването, магически разказ за силата да превъзмогнеш душевна травма и помощта, от която имаш нужда, за да го направиш. Смел и красив филм, в който съчувстваш на главната героиня, но подобно на нея накрая предпочиташ да се смеете заедно, вместо да страдате.“
Драгомир Симеонов, Дарик радио

Маймуна” е кохерентен, непретенциозен, смел във въображението си и безупречно изпълнен поп филм, който ме разходи из друга, по-шашава и шарена реалност, който ме увлече, забавлява, разсмя, трогна и който ме изпрати обратно в света с желание за повече “Маймуна” в реалността.“
Стефан Русинов, Българско кино общество

Маймуна“ е сериозен филм, направен от хора, които не искат да изглежда все едно се взимат прекалено на сериозно.“
Алиса Клементайн

Любопитни факти зад кадър:
• При подбора на актьори, които да бъдат поканени за кастинг, режисьорът отхвърля Ани Пападопулу, защото не си я представя в подобна роля. Кастинг директорът Мила Парушева въпреки това я кани. Още при гледането на видеопробите, режисьорът я вижда като идеална за ролята!

• В ролята на Камен е Любомир Милушев, който сам изпълнява всички каскади като скокове, катерене по покриви и фасади на сгради. Той е състезател по фрийрън и след снимките заминава за престижно състезание в Санторини.

• Дядо Коледа се играе от Найден Найденов, чиято бяла брада е съвсем истинска. Той е сладкар по професия.

• В два от кадрите се вижда жилищен блок с красиво изрисувана стена. Търсейки апартамент, в който един от героите да се прибере през прозореца, екипът случайно избира точно дома на художника на графита.

* * * * * * *

Димитър Коцев-Шошо завършва английска филология в СУ “Климент Охридски” и кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Превежда на български език романи на Труман Капоти, Пол Боулз, Том Робинс. Режисьор е на телевизионни предавания като “Другата България”, “Каналето” и други. Автор е на романа “Лора от сутрин до вечер”, както и на едноименния филм. Режисьор и продуцент е на сериала “Четвърта власт”. Режисьор е на традиционното събитие „Вечер на добродетелите“ на фондация „За нашите деца“ и дългогодишен поддръжник на нейните каузи.


Син е на един от най-характерните и вълнуващи български актьори – Константин Коцев (1926 - 2007).
Copyright © 2024 Dir.bg.