Финални снимачни дни на „Възвишение

06.10.2016 г.
Финални снимачни дни на „Възвишение”Завършват снимките на българския филм „Възвишение”, чийто копродуцент е БНТ. Проектът е базиран на едноименния роман от 2011 г. на писателя и преводач Милен Русков.

Снимките започнаха в началото на годината и се осъществяват на четири етапа, като в момента предстои финалният период. Премиерата на амбициозния филмов проект на голям екран се очаква през следващата 2017 година.

Режисьорът Виктор Божинов е снимал най-знаковите епизоди на хитовата телевизионна поредица "Под прикритие" и редица други телевизионни проекти. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът "Под прикритие", както и игралният филм "Мисия Лондон". Сценаристи са Нели Димитрова ("Love.net", ”Домашен арест”), Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Силната история на „Възвишение” умело преплита исторически факти с художествена измислица. Тя връща времето в 1872 година, когато Димитър Общи (в ролята - Филип Аврамов) и неговата чета осъществяват Арабаконашкия обир. Гичо и Асенчо са основните персонажи както в романа, така и в едноименната екранизация. В романа са определени като "малко революционери, малко разбойници", които тръгват да се борят за Голямото дело, а именно - Освобождението на България. На тях е възложена задачата да намерят и лично да предадат писмо до Васил Левски, но изглеждат сякаш случайно са попаднали сред останалите "юнаци". Това търсене се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Техният революционен ентусиазъм постепенно е изместен от разочарование и огорчение.

Филип Аврамов:


В ролята на Гичо се превъплъщава Александър Алексиев. Като Асенчо зрителите ще видят младия актьор Стоян Дойчев, за когото „Възвишение” е дебютен филм.

Гичо и Асенчо (Александър Алексиев и Стоян Дойчев):

Актьорският състав на четата на Димитър Общи включва още Христо Петков (като Тодор Шумненеца), Кирил Ефремов (като Петко Страшника), Благовест Благоев (в ролята на Наш Тотко), Станислав Ганчев (Пейо Бръмбара), Румен Гавазанов (Георги Чумата), Антонио Димитриевски (в ролята на Григор Стойневски-Македонеца), Ивайло Димитров (като Стефан Жълъда). Владимир Михайлов ще бъде Симо Влаха, а в ролята на Велчо Шунтов е Веселин Анчев.
Copyright © 2024 Dir.bg.