Скорсезе се срещна с папа Франциск за "Мълчание"

01.12.2016 г.
Скорсезе се срещна с папа Франциск за Папа Франциск прие на частна аудиенция във Ватикана известния американски кинорежисьор Мартин Скорсезе, който е в Рим за предварителните прожекции на новия си филм "Мълчание". Информацията е на Associated Press.

Продукцията бе представена пред повече от 300 йезуити във вторник. Лентата разказва за йезуитски мисионери в Япония през 17 век. Скринингът бе осъществен в Pontifical Oriental Institute на 29 ноември, а зрителите му учат или работят в Рим. След прожекцията Скорсезе отговори на въпросите им.

Историческата драма може да бъде видяна у нас на 14 и 22 януари 2017 в зала 1 на НДК като част от програмата на Киномания 2016. През същия месец НДК ще покаже и религиозните филми "Кундун" (1997) и "Последното изкушение на Христос" (1988).

Според Ватикана, по време на "много сърдечната" среща, папа Франциск е споменал, че е чел романа, по който е направен филмът. Самият Франциск е йезуит, присъединил се към ордена още като млад в Аржентина, при това с намерението да стане мисионер в Япония. Здравословни проблеми са му попречили да осъществи тази си идея.

Франциск е благодарил на Скорсезе за получения от него подарък - две картини на японски художник от 18 век. Тези произведения са послужили като източник за някои от детайлите във филма.
Copyright © 2024 Dir.bg.