13 филма на 13 януари - Деня на българското кино

10.01.2017 г.
13 филма на 13 януари - Деня на българското киноВ петък, 13 януари, подбор от 13 български къси филми под наслов "Късо кино без край" ще бъде представен в зала "Люмиер" на НДК от 15 до 20 ч., вход свободен. Датата е професионален празник на българската филмова общност по инициатива на Националния филмов център - на нея е осъществена първата публична прожекция на български филм “Българан е галант” на Васил Гендов.

След като през 2015 г. на тази дата отбелязахме 100-годишния юбилей на българското кино, от 2017 г. всяка година ще бъде представян отделен вид кино. Първата програма е “Късо кино без край”, която показва наградените късометражни продукции на националния фестивал за игрално кино “Златна роза” от 2011 г. насам. Инициатор на събитието е Националният филмов център в съорганизаторство с Националния дворец на културата - през 2016 г. точно на 13 януари двете организации подписаха меморандум за сътрудничество и подкрепа на родното кинопроизводство.

Късометражното кино се прави предимно от млади творци, за които подкрепата в началото на техния професионален път е най-важна. Този вид кино почти няма шанс да бъде видян на голям екран и да срещне своите кинозрители. В същото време обаче, фестивалите му обръщат все по-голямо внимание. През последните години успешните български късометражни филми са все повече, представят ни достойно пред света и печелят национални и международни награди. Оттук тръгват и авторите, които продължават успешната си кариера в пълнометражното кино.

Както и в други области, и в киното късите форми съвсем не са по-лесни от дългите. Изисква се максимална концентрация, талант и целенасоченост, за да успееш в 5 или в 15 минути да разкажеш история, да предадеш емоция и да събудиш размисли. А насладата от хубав късометражен филм е понякога дори по-голяма от това да гледаш добър пълнометражен филм.

През 2016 г. с държавна подкрепа чрез НФЦ бяха завършени около 60 късометражни и пълнометражни игрални, документални и анимационни продукции, сред които “Безбог” на Ралица Петрова, “Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, “Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, “На червено” на Тома Вашаров, “Пътуващата страна” на Весела Данчева и Иван Богданов, “Пощальонът” на Тонислав Христoв и много други, както и такива, чиято премиера предстои в близките месеци. Точно на 13 януари на екран излиза и подкрепеният от НФЦ дългоочакван игрален филм “Воевода” на Зорница София.

Програма “Късо кино без край”:

Куче, реж. Владимир Петев, 25 мин
Капия, реж. Елена Тончева, 20 мин
На червено, реж. Тома Вашаров, 21 мин
Преди да заспя, реж. Николай Тодоров, 30 мин
Синът, реж. Хpисто Симеонов, 29 мин
Ето човека, реж. Димитър Кутманов, 30 мин
Чест, реж. Павел Веснаков, 30 мин
Парафиненият принц, реж. Павел Веснаков, 23 мин
Скок, реж. Петър Вълчанов, Кристина Грозева, 30 мин
Солено и сладко, реж. Поли Генчева, 12 мин
Демони, реж. Александър Етимов, 5 мин
Заложна къща, реж. Нешка Караджинска, 8 мин
Шопинг, реж. Димитър Коцев-Шошо, 7 мин.
Copyright © 2024 Dir.bg.