Таранех Алидости ще бойкотира Оскарите

27.01.2017 г.
Таранех Алидости ще бойкотира ОскаритеИранската актриса Таранех Алидости, която играе главната женска роля в "Търговският пътник", ще бойкотира церемонията по обявяване на наградите Оскар на 26 февруари. Информацията е на английското издание "ScreenDaily". Както е известно, събитието ще се състои в Dolby Theatre в Холивуд, Калифорния, САЩ, а негов водещ ще бъде Джими Кимъл.

Трилърът на Асгар Фархади е един от 5-те филма в света, номинирани в категорията "най-добър чуждоезичен филм". Драмата е на персийски език (фарси).

33-годишната Алидости по този начин изразява своя протест срещу въведените от новия американски президент Доналд Тръмп "расистки" визови ограничения.
Онзи ден, на 25 януари, Тръмп подписа укази за затягане на имиграционните мерки и граничния контрол, част от които са временно прекратяване на издаването на визи на граждани от 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население - Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Иранската звезда написа в Туитър: "Визовият бан на Тръмп спрямо иранци е расистки. Независимо дали той включва културни събития, в знак на протест аз няма да отида на наградите на академията".

Алидости в момента е най-популярната актриса в родния си 78-милионен Иран и според анкети е считана и за най-добрата актриса на своето поколение. По-рано тя има и други съвместни проекти ("Красив град" 2004 и "История на Ели" 2009) с режисьора Фархади, който през 2012 г. взе "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм с "Раздяла" и бе номиниран за неговия сценарий.

Премиерата на "Търговският пътник" в България е планирана за есента - 29 септември 2017 г., разпространява "6A Media Entertainment".
Copyright © 2024 Dir.bg.