Итън Хоук и Сали Хокинс са съпрузи в "Моди"

16. 02. 2017 г.
Итън Хоук и Сали Хокинс са съпрузи в Сали Хокинс ходи по стъпките на Еди Редмейн, като се превъплъщава в ролята на страдащата от артрит, но неуниваща канадска художничка Мод Луис (1903 - 1970). Мелодрамата е дело на ирландската режисьорка Ашлинг Уолш.

Мод е родена инвалид, а когато е тийнейджър загубва и двамата си родители. По-големият й брат я е оставил под попечителството на леля им. На 32 год. тя е куца, изгърбена, с изкривени от артрит ръце - но е решена да си намери работа и да се махне от къщата на лелята, където е в тежест. Точно в този момент започва действието на филма "Моди" (Maudie), основата на биографията на художничката Мод Луис.

В главната роля е британската актриса Сали Хокинс - независима и с чувство за хумор, тя всяка нощ бяга от вкъщи, за да отиде на танци. Един ден в бакалията тя става неволен свидетел на разговора на своя хазяин с неграмотния рибар Евърет Луис (Итън Хоук). Той моли да му бъде написана обява, че си търси жена, която да му помага в къщната работа, срещу малко възнаграждение. Мод първа се кандидатира за позицията.

Отношенията между Мод и Евърет се развиват доста сложно. Той я унижава и й се кара за всичко, принудена е да спи с него в едно легло. Тя намира утеха в палитрата. Постепенно на стените на къщата се появяват чудни картини, с наивни сюжети. Те привличат вниманието на един от клиентите на Евърет - Сандра. Така за таланта на Мод узнават в Ню Йорк, а Евърет стопля отношенията си с нея.

За жалост обаче, Мод тихо и кротко гасне заради влошаващото й се състояние, за което няма лечение. До последно тя остава весела и позитивна. "Докато мога да държа четка в ръка и да гледам през прозореца, съм щастлива".

Фестивалната премиера на ирландско-канадската продукция бе на 2 септември 2016 г. в Телюрайд.

режисьорката Ашлинг Уолш (Aisling Walsh):
Copyright © 2024 Dir.bg.