"Жената чудо" - произход и постер

12.03.2017 г.
Неотдавна англоезичните критици изгледаха 20-минутен откъс от фентъзи екшъна на 45-годишата режисьорка Патриша (Пати) Лий Дженкинс "Жената чудо", който излиза и в България на 2 юни. Трудно е да се говори за възторг от произведението - отзивите бяха по-скоро предпазливи. Повечето изразиха надежда, че новият филм ще бъде много по-различен от досегашните продукти на DC, снимани от Зак Снайдър (като "Човек от стомана", "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта", предстоящия "Лигата на справедливостта" и "Лигaта на справедливостта 2"). Снайдър все пак е един от продуцентите на "Жената чудо" заедно с жена си Дебора, през своята компания "Cruel & Unusual Films". Филмографията на Пати Дженкинс не е особено богата - за нея това е втори игрален филм след криминалния "Чудовище" от 2003 г. (с Шарлийз Терон), като през изминалите 14 години снима епизоди от телевизионни сериали и един тв филм за ABC.

Нов трейлър (2:22 мин.) на "Жeната чудо" акцентира върху особеностите на произхода на принцеса Даяна (в чиято роля влизат "Мис Израел 2004" Гал Гадот и 13-годишната англичанка Емили Кери). Вижте трейлъра и с български субтитри (2:16 мин.).

Според едни от комиксите на DC, нейната майка я е направила от глина, а според други е дъщеря на древногръцкия бог Зевс. Засега не е ясно коя от версиите ще се развие в кино екранизацията.

В сценографията на първите кадри от трейлъра се вижда прочутата каменна арка "Синият прозорец" на брега на малтийския остров Гозо, поради което по-вероятно е Даяна да е дъщеря на Зевс.


За съжаление, само преди няколко дни ерозията унищожи природната забележителност и арката пропадна в морето - но ще остане увековечена и от снимките на филма с оператор Матю Дженсен (преподавател по фотография в 4 университета) и с френската сценографка Алин Бонето (художник на филми като "Астерикс на Олимпийските игри", "Ив Сен Лоран" и "Пан").

Според гръцката митология Антиопа (Робин Райт), която във филма е майка на Даяна, има двама близнаци от бог Зевс. Със същото име е и митологичната предводителка на амазонките.

Робин Райт в ролята на генерал Антиопа:


Образът на жена-чудо е създаден от кредитирания във филма Уилям Марстън (1893-1947), юрист и психолог, изобретил измерването на систоличното кръвно налягане - основа на съвременния полиграф ("детектора на лъжата"). В криминалните си проучвания Марстън стига до извода, че жените са по-честни и заслужаващи доверие, отколкото мъжете. Той става един от първите феминисти и пропагандира по-значима роля на жените в обществото като носителки на мирното начало. През 1940 г. е поканен от издателя на DC Comics за консултант. Недоволен от клишето за супергероя-мъж, Марстън предлага въвеждането на супергероиня-жена. От издателството са ентусиазирани от идеята и му предлагат да създаде такъв образ, който и се появява през 1941 г. - и става изключително популярен.

Сценарната адаптация е дело на Алън Хайнбърг, работил досега изключително в телевизия - сериали като "Сексът и градът", "Момичетата Гилмор", "Кварталът на богатитe", "Анатомията на Грей", "Скандал" и други.

Както обикновено, новият трейлър на филма е придружен и от нов постер. Разходите по производство и маркетинг на "Жената чудо" възлизат на около 120 милиона долара.

Copyright © 2024 Dir.bg.