Каква е тази мания по древните гърци тези дни?

Каква е тази мания по древните гърци тези дни?От години не сме виждали кожените сандали във филм, а сега изведнъж не можем да се отървем от героите на древната Елада, които заплашват да завземат кината с щурм. Брад Пит (“Мексиканеца”) и Орландо Блум (“Властелинът на пръстените – Задругата на пръстена”) се учат да размахват оръжията за “Троя” на режисьора Волфганг Петерсен. Баз Лурман (“Мулен Руж”) и Оливър Стоун пък се надпреварват да доведат до успешен край своите епоси, посветени на Александър Македонски. Сега и Нийл Джордан, познат от филми като “Играчка-плачка” и “Краят на аферата” посяга към библиотеката с класически четива.

Той е избрал най-голямото име от нея – древногръцкия поет Омир и неговото второ най-известно четиво “Одисея”. Тя, както знаем още от училище, разказва за мъчителното и изпълнено с невероятни приключения десетгодишно пътуване към дома в Итака след падането на Троя. Филмът ще носи заглавието “Odysseus' Return” (“Завръщането на Одисей”) и ще комбинира историческа дълбочина с по-лична, човешка драма за завръщането на един мъж у дома. Ние можем да споделим и своето скромно мнение, че това е и една от най-добре разказаните истории за всички времена.

Сега всички поличби са добри за втория опит на Нийл Джордан да заснеме амбициозен европейски епос, след като първият “Borgia”, посветен на известния италиански клан Борджии, засега остава незаснет. Въпреки че звезда като Юън Макгрегър (“Трейнспотинг”) се съгласи да изиграе главната роля на родоначалника на печално познатата фамилия, проектът бе сполетян от финансови неуредици и засега остава да чака по-добри времена и инвестиртори.

Междувременно, ако успее да събере достатъчно пари на време режисьорът ще започне снимките на “Odysseus' Return” още през тази година. Разбира се, трябва да се свика и актьорски състав…. Да имате някакви предложения?

Със съдействието на списание "Екран"
Copyright © 2024 Dir.bg.