София Филм Фест 2017 - наградите

19.03.2017 г.
София Филм Фест 2017 - наградите21-вият Международен филмов фестивал "София Филм Фест" представи 170 филма от 55 държави. Над 280 бе броят на международните гости през 2017 година, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

На 18 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала. Международното жури за първи и втори игрални филми бе в състав: Кристи Пую (Румъния) – режисьор, председател на журито; Манфред Шмид (Германия) – филмов експерт; Дебора Кара Ънгър (Канада) – актриса; Анжела Недялкова (България) – актриса; Елица Петкова (България-Германия) – режисьор.

Голямата награда „София – град на киното” за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, се присъди на филма „Безбог” (България-Дания-Франция) на режисьорката Ралица Петрова (на снимката).

"Lidl Награда на публиката" бе определена от вота на зрителите и победител е „Sing Street” ("Улица на песните" - Ирландия-Великобритания-САЩ) на режисьора Джон Карни.
"Lidl Награда на публиката"  за най-добър български филм беше връчена на „Асансьор за пациенти” (България) на режисьорката Иглика Трифонова.
Наградите на публиката бяха връчени от британския актьор Рупърт Евърет заедно с Милена Драгийска.


Специалната награда на журито бе присъдена на филма „Последното семейство” (Полша) на режисьора Ян П. Матушински.

Наградата за режисура се присъди на Нана Еквтимишвили и Симон Грос за филма „Моето щастливо семейство” (Германия-Грузия-Франция). Наградата бе получена от продуцента Гийом дьо Сей:


Почетен диплом на журито (Special Mention) беше присъден на хърватската актриса Миа Петричевич за ролята й във филма „Стига си ми гледал в чинията” (Хърватия-Дания).

Наградата Jameson за български късометражен филм в размер на 6 000 евро беше присъдена на филма „Дрехи” (България) на режисьора Веселин Бойдев.
В конкурса за наградата Jameson, почетен диплом на журито бе присъден на филма „Пътуваща страна” (България) на режисьорите Весела Данчева и Иван Богданов.

Наградата за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури с председател Тонислав Христов (режисьор, България-Финландия) и членове Евгений Гиндилис (продуцент, Русия) и Андрей Танасеску (програматор на фестивала в Торонто и режисьор, Румъния) на филма „Буря” (Мексико) на режисьора Татяна Уесо.
Документалното жури присъди и един почетен диплом на филма „Пустиняци” (България) на режисьора Цветан Драгнев.

Наградата  „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм се присъди от международно жури с председател Стефан Лаудин (фестивален директор, Полша) и членове Стефан Ухрик (фестивален директор, Словения) и Стефан Вълдобрев (актьор, композитор и режисьор, България), на филма „Слава” (България-Гърция) на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
- Балканското жури присъди и почетен диплом на филма „Тъмносветло” (Турция-Германия-Полша-Франция) на режисьора Йешим Устаоглу.
- Наградата на Гилдията на българските кинокритици за балкански филм се присъди на филма „Слава” (България-Гърция) на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Наградата за най-добър български игрален филм, определена от жури в състав Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина) и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан), се присъди на филма „Безбог” (България-Дания-Франция) с режисьор Ралица Петрова.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Кристина Стоянова (Канада), Масимо Леки (Италия) и Боряна Матеева (България) присъди Наградата на ФИПРЕССИ на филма „Реквием за госпожа Й.” (Сърбия-България-Македония) с режисьор Боян Вулетич.

Наградата на младежкото жури на фестивала определи за най-добър филм от международния конкурс „Блокът на младоженците” (Турция) на режисьора Илкер Савашкурт.

Наградата на София от Столична община - за цялостен принос към световното кино - бе определена за:
Стоянка Мутафова - актриса (България)
Агньешка Холанд - режисьор (Полша)
Джон Савидж - актьор (САЩ)
Адела Пеева - режисьор (България)



На 14-ото издание на "София Мийтингс" (платформа на фестивала - пазар на европейски проекти за първи, втори или трети игрален филм на режисьор, както и представяне на закрити прожекции на нови български филми) бяха присъдени следните награди:

За втори път филмовото студио „Ню Бояна” връчи голямата награда „Дани Лърнър” за най-добър проект в основните секции.
Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи един от проектите с награда в размер на 50 000 евро в услуги и чек за 5 000 евро - проекта "The Tentmaster's Daughter" ("Дъщерята на майстора на палатки") - "Patchwork Productions", Великобритания, представен от режисьорката и сценарист Изабел Андертън и продуцентката Кристин Хартланд.

За първи път тази година генералният спонсор "Lidl България" връчва награда на стойност 3 000 лева на най-добър български проект, който беше избран от професионално жури в състав Раймонд Гьобел (продуцент, Пандора Филмс), Зейнеп Атакан (продуцент, Зейно Филм) и Габриеле Бруненмайер (сценарен консултант).
Наградата се присъжда на "January" (България), представен от режисьора Андрей Паунов и продуцента Ваня Райнова.

Наградата на Focusfox Studio (Унгария) - в размер на 10 000 евро в услуги за пост-продукция - се присъди на проекта "Love Your Neighbour" (Израел), представен от режисьора Шарон Бар Зив и продуцента Марек Розенбаум.

Наградата на EastWest Filmdistribution - консултиране на сценарий със Стивън Голдсмит, сценарист и „скрипт-доктор” (Ирландия-САЩ) на стойност 5000 евро - се присъди на проекта "One and a Half Prince" (Румъния), представен от режисьорката Ана Лингу и продуцентката Ралуца Падурару.

Наградата за млад продуцент от "YapimLab (Турция) – 5 000 евро за едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул или Анталия и възможност за представяне пред турски продуценти - получи проектът "Dust" (България), представен от режисьорката Ралица Петрова и продуцентката Поли Ангелова.

Агньешка Холанд с наградата за цялостен принос
Copyright © 2024 Dir.bg.