Нолан промотира "Дюнкерк" пред собствениците на кина

30.03.2017 г.
Нолан промотира Режисьорът Кристофър Нолан пламенно представи с много кадри своя "Дюнкерк" - епос за Втората световна война. С много страст Нолан, цитиран от "Варайъти", изрази една от целите си, да върне публиката в киносалоните чрез масираната евакуация от 1940 година.

Това той направи вчера пред екзибиторите, присъстващи на презентацията на Warner Bros. по време на CinemaCon (27-30 март в "града на греха" Лас Вегас), ежегодния търговски панаир на собствениците на киносалони. "Тази история ще ви преведе през себе си и ще ви накара да почувствате, че се намирате в нея!", каза Нолан. Той засне филма по собствен сценарий, като швейцарският му оператор Хойт Ван Хойтема използва 65 мм. IMAX и 65 мм. широкоформатна лента. "Исках да разкажа историята по възможно най-задълбочения начин", добави Нолан.

При спасяването на над 330 хиляди обкръжени войници, тогавашният британски премиер Уинстън Чърчил е заявил: "Ще се бием по плажовете, ще се бием по терените за кацане, ще се бием по полетата и по улиците, ще се бием по хълмовете. Никога няма да се предадем!". Наричайки я "една от най-великите истории от историята на човечеството въобще", роденият в Лондон Нолан каза на тълпата в хотел "Цезар Палас", че събитието още оказва влияние върху британците, вече 77 години по-късно. "Дюнкерк и легендата около него е нещо, с което британските хора израстват - той е в нашата ДНК. Идеята да се вземе такава парадоксална ситуация и да се изведе на голям екран е нещо, което отдавна тая в сърцето си".

Според Нолан, екзибиторите играят ключова роля за успеха на филма, който излиза във Великобритания (и в България - бел.ред.) на 21 юли. "Единствената платформа, от която се интересувам да говоря, е кино екзибицията" (показ - бел.ред.). Това беше упрек към Warner Bros., натискащи за бързо излизане на VOD-платформи.

Кадрите, показани на изложението, включваха двама войници, пренасящи свой ранен другар през претъпкан мост, докато пилотът, герой на Том Харди, ги прикрива с изтребителя си срещу нацистите. Кадрите завършиха с претъпкан от войници док, очакващи да бъдат бомбардирани, докато на самолета на Харди му свършва горивото...

Няколко екзибитора са споделили пред изданието, че видеофутиджът на "Дюнкерк" е бил най-доброто от презентацията.

"По същество имаме една история за оцеляване", разказа Нолан. Хората от плажа са били изтласкани към морето, с гръб към водата. Макар и само на няколко мили от родината си, били са изправени пред огромна смъртна опасност. "Не е имало път за бягство на британците. Техният избор е бил между предаване и унищожаване".

В звездния каст на лентата са още Марк Райлънс, Кенет Брана, Килиън Мърфи, Фион Уайтхед, Хари Стайлс, Джеймс Д'Арси и др.
Copyright © 2024 Dir.bg.