Чикаго” е властелинът на Златния Глобус

Официален сайт на “Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд”
“Чикаго” е властелинът на Златния ГлобусВсеки, който е планирал да занесе голям сак с пари, които да заложи на своите фаворит за тазгодишните награди “Оскар” е постъпил мъдро, ако преди това е изчакал да мине раздаването на наградите на “Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд”, известните “Златни глобуси”. Церемонията по раздаването на статуетките се състоя за 60-ти път в Лос Анжелес на 19 януари и въпреки че по традиция се счита, че тя е много добър барометър за предстоящото раздаване на “Оскар”, тази година изненадите не бяха една и две.
Киноадаптацията на театрален мюзикъл на режисьора Роб Маршал (“Annie”) “Чикаго” се оказа фаворитът на вечерта, като прибра най-много награди – три на брой. Той остави зад гърба си конкуренти като “Маркъс”, “Адаптация” и “My Big Fat Greek Wedding” в раздела “най-добър мюзикъл или комедия”. Двамата изпълнители на главните роли в него, Ричард Гиър (“Д-р Т. и жените”) и Рене Зелуегър (“Сестра Бети”), бяха наградени като най-добър актьор и най-добра актриса съответно. “Аз съм буквално шокиран – сподели Гиър. – Досега нищо не съм печелил.” По-късно Гиър използва възможността да благодари на родителите си за многото уроци по танци, на които са го водили като дете и им посвети наградата си.

“Бандите на Ню Йорк”  и “Властелинът на пръстените – Двете кули” бяха победени в категорията “най-добра драма” от “Часовете” на британеца Стивън Долдри (“Били Елиът”). Никол Кидман спечели “Златен Глобус” за ролята си на писателката Вирджиния Улф в него. Изборът на Джак Никълсън (“Колкото-толкова”) за “най-добър актьор в драма” за участието му в “About Schmidt” вместо сочения за фаворит Даниел Дей-Луис от “Бандите на Ню Йорк” изненада много специалисти. “Не знам дали да се радвам или да се срамувам – каза за наградата Никълсън. – Защото ние започнахме да снимаме филма като комедия.”

Наистина, “Бандите на Ню Йорк” се провали в повечето основни категории, но все пак имаше някаква справедливост и бе вдигнато “проклятието” над Мартин Скорсезе, досега известен с многото си номинации и нито една награда. Режисьорът отнесе у дома си първия “Златен Глобус” в кариерата си в категорията “най-добър режисьор”. “Този филм беше една мечта за мен – сподели той. – Така че това е една сбъдната мечта.”

В категориите на поддържащите актьори наградите отидоха при Мерил Стрийп (“Мостовете на Медисън”) и Крис Купър (“Самоличността на Борн”) от “Адаптация”. Фаворитът на “Европейските филмови награди”, испанският режисьор Педро Алмодовар (“Всичко за майка ми”) получи “Златен Глобус” за най-новата си творба “Говори с нея” за “най-добър чуждестранен филм”.

Дженифър Анистън отново получи награда за участието си в комедийния телевизионен сериал “Приятели”, а Еди Фалко триумфира в съответната категория за драматичен сериал за ролята си в “Семейство Сопрано”.

Може да се каже, че тазгодишната церемония се характеризира с изненади, традиционната доза сълзи и малко недотам добро шоу от британска страна, но със сигурност бе вечер, която ще се помни още дълго. Сега, след като вече са направени предположенията и то не така, както мнозина очакваха, ще трябва да изчакаме “Оскар”-ите през март.

Със съдействието на списание "Екран"
Copyright © 2024 Dir.bg.