Ливан забрани "Жената чудо" заради актриса

03.06.2017 г.
Ливан забрани Ливанските власти забраниха разпространението на „Жената чудо” в страната. Като основна причина за това решение е посочена актрисата Гал Гадот и конкретно фактът, че е израелка и че е служила в армията на Израел.

Актрисата е отбила задължителната си редовна военна служба - 2 години - по време на израелската офанзива в сектора Газа през 2004 г. Същата година, навършила 18, тя става и "Мис Израел".

По информация на английския ежедневник "The Guardian", Министерството на икономиката на Ливан е издало забраната непосредствено - часове - преди местната премиера. Официално, страната е в състояние на война с Израел. Филмът бе широко рекламиран в арабската република с население от 6.4 милиона души.

Забраната бе оповестена чрез Туитър от местната верига киносалони "Grand Cinemas" на 31 май късно следобяд. Макар че продукцията е преминала през процедурите за разрешаване на прожекциите, възникнала е кампания за бойкотирането й, която е оказала силен натиск върху правителството да блокира разпространението. Мотив на кампанията е, че това е "израелски войнишки филм".

Същите активисти по-рано опитаха неуспешно да блокират в Ливан и "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" (2016), за който Гадот получи три престижни номинации за своето изпълнение като Жената-чудо. Още при поемането на ролята през 2014 г. тя се изказа в Инстаграм, като написа: "Изпращам своята любов и молитви до израелските ми съграждани и особено до момчетата и момичетата, които рискуват живота си, защитавайки страната ми от ужасната дейност на Хамаз - криещи се като страхливци зад жени и деца... Ние ще успеем! Shabbat Shalom!".

32-годишната Гал Гадот-Варсано живее в Тел Авив със съпруга си и двете им дъщери, когато не е ангажирана в Холивуд. Освен актриса и модел, тя е още треньор по бойни изкуства, любител на мотоциклетите, близка приятелка с покойния Пол Уокър, играе волейбол, баскетбол и тенис.

Известният ливански блогър Ели Фарез написа, че бойкотът е странен при положение, че страната без проблем излъчва други филми с родени в Израел артисти - като Натали Портман. Филмите "Бързи и яростни" 4, 5, 6 и 7 с участието на Гадот също минаха по ливанските екрани. Фарез пише, че ливанската компания, спечелила правата за разпространение на "Жената чудо", сега е потънала в огромни финансови загуби.

Екшън фентъзито на американската режисьорка Пати Дженкинс се разпространява в България от вчера, 2 юни.
Copyright © 2024 Dir.bg.