Анет Бенинг ще оглави журито във Венеция

05.07.2017 г.
Анет Бенинг ще оглави журито във Венеция4-кратно номинираната за "Оскар" американска актриса Анет Бенинг ще бъде президент на журито на предстоящия 74-ти Венециански кинофестивал. От "Варайъти" пресмятат, че това прекъсва серията от 11 години, през които мъже оглавяваха журито на 11-километровата пясъчна ивица Lido di Venezia.

В свое изявление Алберто Бабера, арт директор на фестивала, също посочва, че "е време да прекъснем дългия списък от президенти-мъже, като поканим една брилянтна, талантлива и вдъхновяваща жена да оглави нашето международно конкурсно жури. Изключително съм щастлив, че Анет Бенинг прие тази роля и ще я изпълни чрез своите достойнства, интелект и талант, показани досега в кариерата й в Холивуд, в Европа и на театралната сцена".

За последно Катрин Деньов води конкурсния панел през 2006 г., а Бенинг ще бъде 6-ата жена в историята на най-стария филмов фестивал след две французойки и по една китайка, австралийка и италианка. Миналата година президент бе англичанинът Сам Мендес, който режисира Бенинг в романтичната драма "Американски прелести" (1999 г.) с Кевин Спейси, спечелила 5 Оскара и 3 номинации, една от които за изпълнението на Бенинг.

В насрещно изявление 59-годишната актриса потвърди, че за нея е чест да приеме ангажимента, очаква да види филмите и да работи с колегите си от журито. Последните два филма, в които през 2016 г. игра Бенинг, са "Жените на 20 век" ("20th Century Women"), за който тя получи 8-ата си номинация за Златен глобус, и "Правилата не важат" на съпруга й Уорън Бийти.

Сред предстоящите проекти на Бенинг - снимките на които вече са приключени - са адаптацията от Майкъл Майър на пиесата на Чехов "Чайка" с участието на Сърша Ронан, романтичният "Филмовите звезди не умират в Ливърпул" на шотландеца Пол Макгуигън ("Виктор Франкенщайн") с Джейми Бел, както и поколенческата драма "Самият живот" ("Life Itself") на Дан Фогелман ("Дани Колинс"), предвидена за премиера през 2018 г. и с участието на Оливия Уайлд, Оскар Айзък, Самюъл Джаксън и Антонио Бандерас.

Сред запомнящите се театрални роли на Бенинг са "Крал Лир", "Монолозите на Рут Дрейпър", "Вишнева градина", "Говорещи глави", "Медея".

Фестивалът във Венеция ще се проведе от 30 август до 9 септември, а селекцията ще бъде обявена на 27 юли. За високото й качество можем да съдим и по резултатите от миналата 2016 година.
Copyright © 2024 Dir.bg.