Необичайните кина по света

27.08.2017 г.
Необичайните кина по светаВ съвместен материал на компанията за мултимедийни проектори "Cinemood" и руския сайт за кино ""КиноПоиск" са описани 12 от най-необичайните места за голям екран по света, съчетаващи камък, вода и възглавници - от гробище до плаващ остров...

1. Кино на скали - "Red Rocks Amphitheatre", на 16 км на запад от Денвър, щата Колорадо в САЩ

Кинолокацията "Червените скали" работи от 1906 година. Дотогава тази част от Скалистите планини е обитавана от коренните й жители - индианското племе юта. Издателят и автомобилен магнат Джонатан Брисбейн я превръща в една от най-известните площадки за развлечения в света, като организира поредица от концерти на мястото на древен амфитеатър в периода 1906 - 1910 г. Днес амфитеатърът събира концерти, фестивали и кинофилми.

Площадката събира 9 525 души и работи от 18:30 ч., като един билет струва 15 долара (50 за VIP зоната). От 19 ч. на сцената подгряват музикални групи, а прожекциите започват тогава, когато слънцето се скрие зад хоризонта.

2. Тайно общество - "Secret Cinema"

Намира се в Лондон, Великобритания, но времето и мястото се променят всеки път! През 2015 г. компанията "Secret Cinema" осъществява специална прожекция на "Междузвездни войни епизод V", а мястото и времето се знае само от тези, които са видели рекламата в интернет, влезли са в сайта на проекта и са се подписали под пощенския запис за наложен платеж. В лично съобщение те са получили координатите и времето, а стойността на билетите е била различна. Тайната е до първата прожекция, след която времето и мястото се оповестяват за всички желаещи. Продадени са 100 000 билета за 6 милиона лири.

Обичайното място е някое изоставено лондонско здание. В бетонна зала се създава обстановка, която трябва да заличи границата между реалността и сценографията на филма. Освен кино, там се организират концерти на живо, танцови спектакли, има храна, пиене, продават се изделия ръчна изработка. Всяка площадка работи в продължение на няколко месеца; в момента там върви "Мулен Руж".

3. В компанията на мъртъвци - "Cinespia Movie Screenings"

Гробището "Холивуд завинаги" е последен пристан за звезди като музиканта Джони Рамоун (поч. 2004 г.), до него бе погребана урната на приятеля му Крис Корнел (поч. 2017 г.), продуцента и режисьор Сесил ДиМил ("Оскар" за "Най-голямото шоу на земята", поч. 1959 г.), актрисата Джейн Мансфийлд (поч. 1967 г.), актьорът Рудолф Валентино (поч. 1926 г.), актьорът и продуцент Дъглас Феърбанкс (първи президент на Американската Академия, поч. 1939 г.) и много други. Мястото е впечатляващо не само със своите постоянни обитатели, но и със своята уникална и по никакъв начин нескръбна атмосфера. "Hollywood Forever" всяка седмица събира огромни тълпи - в събота идват диджеи, организира се фотокабина, продава се храна за пикник. В момента, в който се стъмни, се включва проекторът.

Следващия уикенд там ще се прожектира безсмъртната класика "Някои го предпочитат горещо", след седмица идва ред на "Призрачен свят", а на 2 септември - "Хари Потър и философският камък".

4. На гости на древните гърци - "Cine Thisio" в Атина

Гръцкото кино на открито има уникален вид - столчета, масички, бюфет, голям екран под открито небе. Около него е оградено с жив плет, а недалеч се извисява древният Акропол. Когато обаче се включва неговото осветление, красотата му разсейва вниманието от екрана.

Най-често се показват стари филми, но понякога на прожекциите в "Cine Thisio" присъстват звезди. Итън Хоук и Жюли Делпи например са били тук за премиерата на "Преди полунощ", чието действие се развива в Гърция.

5. Под купол - "Colosseum Kino" в Осло, Норвегия

"Колизеумът" е най-голямото кино в северна Европа, а освен това - най-самобитното. Уникалността му се състои в огромния купол, извисяващ се над основното здание. Размерът му е съпоставим с този на катедралата "Свети Петър" в Рим!

Тук тръгват всички премиери, салонът е оборудван с 4DX, креслата на зрителите се разтягат, миризмата в залата се променя...
Историята на този киносалон е над 100-годишна. Първоначално е събирал 2 100 души, но през 1963 г. става пожар и е закрит. След ремонт е открит наново следващата година (с прожекция на "Лорънс Арабски"), но вече с два пъти по-малко места.

6. Автокино без автомобили - "Sci-Fi Dine" в Дисниленд, Орландо, САЩ

В Дисниленда на Флорида има автомобилен киносалон, в който не се влиза със собствения автомобил - всички места вече са заети, остава само да подберете мястото, което ви харесва. Мястото е организирано през 1991 г., а масите наподобяват модели коли от 1950-те.

Това е по-скоро ресторант, отколкото кинозала, а интересното в него е репертоарът: върти се фантастика от 50-те и 60-те години, филми от категория "Б", хорър филми за чудовища. Ежедневно се обслужват над 2 000 души!

7. Кадифеното място - "Blitz Megaplex" ("CGV Pacific Place") в Джакарта, Индонезия

Киносалон с легла не е нещо ново - такива има на всеки континент. IKEA например пусна рекламна кампания за обзавеждане на кината с легла. Но веригата CGV в Индонезия оборудва всичките си зали с леглови места. Става въпрос не просто за кожени дивани, а за т.нар. "кадифени места" - меки легла с възглавници, удобни подлакътници и ниска масичка.

За съжаление, именно заради това тези салони са пред закриване - някои кметове смятат, че вредят на морала и развращават. Едва ли някой ще прави секс по време на прожекция и макар че 80% от индонезийците са мюсюлмани, мярката със закриването е прекалено строга.

8. Мокро кино - "Hot Tub Cinema" в Лондон, Бристол, Манчестър, Бирмингам, Ню Йорк и Ибиза

Даже ако сте гледали тв сериал или филм от горещата си вана, то едва ли сте го правили в компания с приятели. Английската верига "Hot Tub Cinema" предлага точно такава възможност.

Всичко започва през 2012 г. с една прожекция в Лондон. Оттогава броят на тези киносалони е нараснал на 6. Във всеки от тях има по 30 вани с топла вода, по 2 екрана, мощна аудиосистема, барове и сервитьорки по бански. Може да запазите цяла вана за 6 души, а може и да отидете сам и да се запознаете на място с нови приятели, по бански. Собствениците на веригата са убедени, че именно това е формулата на идеалното кино: хубав филм, добра компания, много вани и топла вода.

9. Клатейки се по вълните - "Piscine Pailleron" в Париж, Франция

Басейнът "Пайерон" по принцип е спортно съоръжение за плуване, ватерпол и кънки през зимата. Но през 2008 г. басейнът е превърнат в киносалон! В него вкарват лодки, 3D очила и филма "Животът на Пи".


10. Киносалон за родители - мрежата "Cinépolis" в Мексико и Калифорния

Мексиканската верига смята, че няма лошо, ако по време на прожекцията около вас си играят децата. Те са оборудвали своите киносалони с детски зони, така че родителите да се насладят на филма и едновременно с това да наблюдават малчуганите си. За децата е доста трудно да стоят на едно място два часа и за тях "Cinepolis" са направили нещо като планина за приключения, водеща от горната част на залата към екрана и с инсталирани пружинни люлки, басейнче с топки, имитация на пясъчник и на джунгла.

Детската площадка е предвидена за деца от 3 до 12 години. В Мексико това работи отдавна, а в Калифорния се започва с премиерата на "Красавицата и звяра" (2017). Един билет в зала с детска зона струва с 3 долара по-скъпо.

11. Кино на остров - "Archipelago Cinema" в Пукет, Тайланд

През 2012 г. архитектът Оле Ширен разработва проект за плаващо кино на принципа на рибарска ферма - няколко платформи, завързани с въже. Взимат материал от самите рибари и обещават да им върнат всичко след един фестивал. Екрана поставят на отделна платформа, така че вечер и през нощта на зрителите да се струва, че той виси между скалите.

Такъв необичаен киносалон, работещ върху вълните, е реализиран благодарение на Тилда Суинтън и тайландския режисьор и продуцент Апичатпонг Уирасетакул (носител на Златна палма от Кан 2010 г. за фентъзи драмедията "Чичо Буунме си спомня своите няколко живота"). Именно двамата измислят фестивал на архипелага, събират актьори, режисьори, сценаристи и журналисти. Суинтън описва това не като фестивал, а като "ментална оргия" - полет на мисълта в пространството и източник на вдъхновение за чисто творчество.

12. Стабилност и кино - "Maratha Mandir" в Мумбай, Индия

Един от рекордите в тази и без това необикновена кинодържава - Индия -принадлежи на този киносалон. Той не е най-големият, в него няма необичайни визуални решения, а оборудването не е свръхтехнологично. Отворено е през 1958 г. и има 1 000 места.
Обаче... 1 009 седмици там се прожектира един и същи филм!

Това е мюзикълът "Непохитената невеста" ("Dilwale Dulhania Le Jayenge"), излязъл през февруари 1995 г. и чийто постер оттогава не е слязъл от фасадата на киното. На 19 февруари 2015 г. филмът за кратко пада от програмата му, тъй като администрацията решава, че популярността на филма започва да спада... - на последната прожекция е имало "само" 210 души. Феновете на филма обаче, подкрепени от продуцентите му, успяват да накарат киното да го върне в програмата си. Днес този салон се счита за една от основните забележителности на града, известен до 1995 г. като Бомбай - втория по големина в света с 14 млн души население.
Разбира се, освен тази любовна история в "Maratha Mandir" се въртят и съвременни индийски блокбъстъри.
Copyright © 2024 Dir.bg.