Камбоджа кандидатства за чуждоезичен Оскар с филм на Джоли

18.09.2017 г.
Камбоджа кандидатства за чуждоезичен Оскар с филм на ДжолиАнджелина Джоли продължава да събира добри новини за своята биографична историческа драма "Първо убиха баща ми" ("First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers").  Сценарият й е адаптиран от самата нея заедно с авторката на едноименната автобиографична книга от 2000 г. - родената в Камбоджа американска активистка за граждански права Лунг Ънг. Филмът тръгна на 15 септември за няколко държави в интернет и Камбоджа предлага на Американската филмова академия именно пускането му от Netflix. Информацията е на холивудското издание GoldDerby.

Лентата, копродукция САЩ (Нетфликс) - Камбоджа (Bophana Production), описва ужасяващото детство на Ънг при режима на червените кхмери в родната й страна през 1975 - 1979 г., довел до смъртта на 1/4 от населението. 5-годишно момиче е заставено да бъде войник, а роднините й са изпратени в трудови лагери.

“First They Killed My Father” ще се конкурира с 90 други претенденти за 5-те номинации. Към днешна дата са подадени 50 кандидатури. Процедурата има два етапа и започва след 2 октомври, когато изтича крайният срок за подаване на заявления от различните държави. България също наскоро обяви своето предложение. Номинациите за чуждоезичен Оскар ще бъдат обявени на 23 януари 2018 г. заедно с другите номинации за високата кинонаграда.

До този момент филмът на Джоли се радва на изключително висока оценка от страна на критиката, както и на възторжени реакции от публиката на фестивалите в Телюрайд (САЩ) и Торонто (Канада). Сред изпълнителните му продуценти е роденият в Камбоджа преди 16 години син на Джоли - Мадокс.

Анджeлина Джоли и Лунг Ънг (Loung Ung) в интервю, 12.09.2017 г.:
Copyright © 2024 Dir.bg.