CineLibri 2017 открива с "По действителен случай"

25.09.2017 г.
CineLibri 2017 открива с Дългоочакваният нов филм на Роман Полански ще открие третото издание на CineLibri на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. „По действителен случай” ще бъде прожектиран на кино-литературния фестивал веднага след фестивалната си премиера в Кан по-рано тази година.

Трейлър (2:04 мин., на оригинален език).

Откриването на фестивала ще бъде съпроводено с ефектно музикално-светлинно шоу, препратка към концепцията на форума, както и с официално представяне на международното жури.

По действителен случай” е екранизация на последния роман на една от най-популярните съвременни френски писателки – Делфин дьо Виган. Филмът е провокативен разказ-мистификация в стила на Стивън Кинг и вече разбуни духовете в средите на критиката.

Второто гала събитие на фестивала е насрочено за 14 октомври - престижно жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя в конкурсната програма на фестивала, който ще получи статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”. Церемонията по награждаване ще се състои  в Зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с прожекция на филма на руския режисьор Карен Шахназаров „Ана Каренина. Съдбата на Вронски("Анна Каренина. История Вронского"). Водещ на събитието ще бъде журналистът и водещ Драгомир Симеонов, който вече работи за "National Geographic Channel".

CineLibri отбелязва 80-годишния юбилей на зала „България с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на руския трилър „Дама Пика“ в петък, 13-и октомври. Дългоочакваният нов филм на руския режисьор Павел Лунгин е създаден по мотиви от ексцентричната повест на Пушкин. Преди прожекцията ще прозвучат две арии от операта „Дaма Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на възхитителните солисти Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран).

Тази година фестивалът ще се състои между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна и още девет града в България.

Освен прожекции на най-добрите екранизации, създадени през последните две години, фестивалът ще предложи атрактивна паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, документални продукции, късометражни филми, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с бляскави личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство.

Почетни гости на CineLibri 2017 са настоящият носител на международната награда „Ман Букър“ Давид Гросман и един от основоположниците на съвременното немско кино – режисьорът Фолкер Шльондорф, чийто филм „Завръщане в Монтаук("Rückkehr nach Montauk" / "Return to Montauk") е включен в конкурсната програма.

Конкурсна програма за най-добра екранизация по роман за 2016 и 2017 г.:

1. „Измамените
Филм на знаменитата София Копола, която пресъздава готическата атмосфера на едноименния роман.

2. „Завръщане в Монтаук
Нов филм на великия германски режисьор Фолкер Шльондорф, създаден по повестта „Монтаук“ на Макс Фриш.

3. „Изгубеният град Z
Екранизация по едноименния роман.

4. „Вечерята
На голям екран брилянтно е пресъздаден стряскащият бестселър на Херман Кох. Пред зрителя увисва въпросът за отговорността, която родителите носят за деянията на своите деца.

5. „Истанбул червен
Екранизация, режисирана от Ферзан Йозпетек по романа на Ферзан Йозпетек.

6. „Дама Пика
Крайно нестандартна екранизация по класическото едноименно произведение на големия руски писател Пушкин. Новаторският поглед на Павел Лунгин превръща класическото произведение в съвременен руски трилър без аналог. Проектът печели отлични отзиви от зрители и критици.

7. „История на любовта
Филм на Раду Михайлеану, в който се разказва история за отдавна изгубена книга, която внезапно се появява и свързва историите на старец, издирващ сина си, и момиче, издирващо лекарство за болната си майка. Екранизация по едноименния роман на Никол Краус.

8. „Ана Каренина. Съдбата на Вронски
Нов поглед върху едно от най-екранизираните произведения за всички времена - романа „Ана Каренина“ на великия Толстой. Режисьорът Карен Шахназаров се опитва да даде отговор на някои изключително важни въпроси, които със сигурност десетки пъти са минавали през ума на читателя. Една от основните загадки остава това, какво би казал Вронски за цялата трагична история, която довежда Ана до гибелния край.

Прожекции извън конкурса:

- програма "Съвременни продукции":
* "Бунтовник в ръжта" ("Rebel in the Rye", САЩ 2017);
* "Светлина между два океана";
* "Предчувствие за край" ("The Sense of an Ending", Великобритания 2017);
* "Фортуната";
* "Любимата формула на професора" ("The Professor and His Beloved Equation", Япония 2006);
* "Ще бягаш ли с мен?" ("Someone to Run With", Израел 2006);
* "Животът ми като тиквичка";
* "Тонио" ("Tonio", Холандия 2016);
* "Най-добри неприятелки" ("Nemiche per la pelle", Италия 2016).

- програма "Съвременен прочит на класиката":
* "Слугинята" ("The Handmaiden", Ю. Корея 2016);
* "Дневникът на една камериерка" ("Journal d'une femme de chambre" / "Diary of a Chambermaid", Франция - Белгия 2015);
* "Братовчедката Рейчъл";
* "Треска за лалета".

- програма "Класика":
* "Дона Флор и нейните двама съпрузи" ("Dona Flor e Seus Dois Maridos" / "Dona Flor and Her Two Husbands", Бразилия 1976);
* "Дневна красавица".

- програма "Документални филми":
*"„Дюн“ на Ходоровски";
* "Изкуството е оръжие";
* "Всяка стена е врата".

- Панорама на Фолкер Шльондорф:
* "Хомо Фабер" ("Homo Faber" / "Voyager", 1991);
* "Една любов на Суан" ("Un amour de Swann" / "Swann in Love", 1984;
* "Историята на прислужницата" ("The Handmaid's Tale" / "Die Geschichte der Dienerin", 1990).
Copyright © 2024 Dir.bg.