Том Тиквер ще оглави журито на Берлинале догодина

03.11.2017 г.
Том Тиквер ще оглави журито на Берлинале догодинаРежисьорът на култовия "Парфюмът: Историята на един убиец" бе назначен вчера за председател на журито на 68-ия Берлински кинофестивал, което ще оценява конкурсната му програма от 15 до 25 февруари 2018 г. Том Тиквер твърди, че Берлинале е любимият му фестивал, поддържал го от началото на неговата кариера. "Имаме богата съвместна история", разказва той. -"С нетърпение очаквам две напрегнати, но интересни киноседмици, които ще имам заедно с журито".

Дедлайн коментира, че е трудно да се повярва, че досега Тиквер - един от най-големите немски режисьори за последните 25 години - още не е оглавявал това жури. Все пак той е представил 6 свои филма на върховото киносъбитие от 1992 г. досега, като два пъти негов филм е бил откриващ - "Небеса" през 2002 и "Интернешънъл" през 2009 г.

Първият пълнометражен фирм на Тиквер излиза през 1993 г. - психологическият фентъзи трилър "Die tödliche Maria" ("Смъртоносната Мария"). Международен пробив прави през 1998 г. с криминалния "Lola rennt" ("Бягай, Лола"), в който главната роля е на германската актриса Франка Потенте - филмът е номиниран от Британската академия за най-добър неанглоезичен филм, печели общо 47 награди и номинации по света. Миналата година "Холограма за краля" бе прожектиран на българската Киномания, в него Тиквер е и съавтор на музиката.

От този понеделник, 6 ноември, по HBO България можем да гледаме и първия сезон на неговия тв сериал "Берлински Вавилон".
Copyright © 2024 Dir.bg.