Почина режисьорът Антъни Харви

01. 12. 2017 г.
Почина режисьорът Антъни ХарвиНа 87 години преди седмица си отиде английският творец Антъни Харви, режисьор на легендарния филм „Лъвът през зимата” (1968), отличен с 3 награди „Оскар” и два „Златни глобуса”.

Преди да седне на режисьорския стол, Харви работи като монтажист и във филмографията му има тандеми със Стенли Кубрик – „Лолита” (1962) и на „Д-р Стрейнджлав” (1964), както и с Мартин Рит – „Шпионинът, който дойде от студа” (1965).

Дебютира като режисьор през 1966г. с „Dutchman”. Следва големият успех и номинацията за най-добър режисьор за „Лъвът през зимата”. В началото на 70-те се появява „They Might Be Giants” с Джордж Скот и Джоан Удуърд. През 1973 режисира телевизионна версия на „Стъклената менажерия”, отличена с 4 награди „Еми”. Два пъти работи с Лив Улман във филмите „The Abdication” (1974) и „Richard's Things” (1980).

През 1984г. режисира Катрин Хепбърн в последната й главна роля на големия екран - „Последният шанс на Грейс Куигли”.
С актрисата е свързан и един от най-запомнящите се моменти в живота на Антъни Харви. По време на церемонията за връчването на „Оскарите”, актрисата отказва да присъства на събитието, и режисьорът взима статуетката за най-добра актриса за „Лъвът през зимата” от нейно име.

Това е годината, в която за първи и единствен път „Оскар” за главна женска роля получават две актриси – Катрин Хепбърн и Барбра Стрейсънд (за „Смешно момиче”). Когато се отправят към сцената, за да вземат статуетките, Харви настъпва роклята на Стрейсънд и тя се къса. „Двамата с връчващата статуетките Ингрид Бергман изпаднахме в истеричен смях,” споделя режисьорът.
Copyright © 2024 Dir.bg.