"Дъвка за балончета" начело на боксофиса

12.12.2017 г.
Дистрибуторът на новия български филм "Дъвка за балончета" - "Лента", излезе вчера с официална благодарност към зрителите за това, че романтичната драма-комедия е станала най-гледаното заглавие в българските кина за изминалия уикенд.

Лентата на Станислав Тодоров-Роги с участието на Иван Юруков и Теодора Духовникова привлече 11 176 зрители, отделили общо 101 285 лв. за преживяването си от предпремиерните прожекции в четвъртък до неделя, 10 декември.

През премиерната седмица, "Дъвка за балончета" се прожектира на 55 екрана в 27 града.

Надя Здравкова от "Егоист" пише: "Единственото объркващо във филма е, че поставя космическия въпрос “Какво ще стане, ако имаш една много голяма мечта и я осъществиш…” И така ти бръква в главата и в сърцето, че излизаш от киносалона, така както често се излиза след два часа “по действителен случай”. Но в този случай действителността е едновременно пределно обща за цяло едно поколение и откровено лична за всеки поотделно." Награденият през 2017 г. сценарий е писан преди 10 години "извън конюнктура и комерс, без претенция за модерност, сложност или артистичност. Единствено за искреност и истинност".

2017 е може би най-силната година за българското кино, след като преди "Дъвка за балончета" холивудската доминация бе пробита от "Воевода", "Бензин" и "Възвишение", а "12 А" и "Вездесъщият" достигнаха 2 място в боксофиса. През годината излязоха общо 13 български филма в стандартно (извън чисто фестивалното) разпространение.
Copyright © 2024 Dir.bg.