ДиКаприо и Лето загрижени за Банско

19.12.2017 г.
ДиКаприо и Лето загрижени за БанскоХоливудската звезда Леонардо ДиКаприо се обяви в защита на парк "Пирин", като се обърна индиректно към българския премиер Бойко Борисов. Организацията DiCaprio Foundation сподели в акаунта си в Туитър кампанията на WWF с искане да бъде спряно разширяването на ски зоната в Банско с втори лифт.

"Присъединете се към нас и WWF, за да спасим вековните гори на Пирин от разширяването на ски зоната", призова природазащитната фондация на актьора в това свое съобщение. Текстът е "Join us and World_Wildlife to help save the centuries-old forests of Bulgaria’s Pirin National Park from ski zone expansion and logging."

Logging означава индустриално изсичаве ва горите и извозване на дървените трупи.

Вчера за същото, с идентичен текст, призова от САЩ - отново чрез Туитър и със същата фотография на кафяво мече - актьорът и музикант Джаред Лето.

Според българския икономист Владимир Каролев обаче, промишлената сеч (logging) в Пирин е забранена със закон. Той обвини в лъжа българския офис на WWF и смята, че Джаред Лето подкрепя тази лъжа.

Освен това, Каролев написа, че "къщата на Лето е в изсечена в Холивудската гора с размера на Бъндеришка поляна - има си дори площадка за частния хеликоптер някъде отзад. За да е още по-“зелен”, Лето е инвестирал парите си в компания за чартърни полети. Какво по-екологично от това цял самолет да бълва хиляди тонове вредни емисии, за да премести един-единствен баровец между лятната му вила и частното му пристанище?"

За ДиКаприо пък устатият експерт пише, че "миналата зима е бил в Куршевeл, понеже много мрази ските. След като не е могъл да понесе избора между кое от петте си огромни имения да почине, човекът е хванал частния си самолет (бълващ вредни емисии колкото половината автомобили в Овча купел) и се разходил до Трите долини, най-голямата ски зона в света (166 лифта) с 6 пъти повече ски писти от цяла България, две летища и една площадка за хеликоптери, попадаща отчасти и в национален парк. Явно е модерно да си еколог, но не и екологичен" - заключава той и добавя, че ДиКаприо сам "за 1 седмица замърсява природата, колкото цял блок в Люлин за 5 години".

Призивите и на Леонардо ДиКаприо, и на Джаред Лето водят с линк към един и същи адрес - този на кампанията Save Pirin. Каролев твърди, че всъщност швейцарският зимен бизнес се предпазва от конкуренцията на българския.
Copyright © 2024 Dir.bg.